”Australien ljög om massförstörelsevapen”

Regeringen i Australien ljög om Iraks massförstörelsevapen, friserade rapporterna och överdrev bevisen för att kunna rättfärdiga att landet skickade soldater till kriget.
Det sa Andrew Wilkie, en före detta högt uppsatt medarbetare inom den australiska underrättelsetjänsten vid en officiell utfrågning om Irak idag. Citat ersattes Viktiga ord som troligen, kanske och obekräftade uppgifter försvann i premiärministerns citat och ersattes av uttryck som jättelika och massiva och överdrifter var så stora att de gick över gränsen till ren lögn, sa Andrew Wilkie. Som menade att premiärminister John Hovard skapat ett påhittat Irak Genom att ta bort alla tecken på osäkerhet i de underrättelserapporter. Hoppade av i protest Andrew Wilkie hade en hög befattning inom underrättelsetjänsten fram till mars i år, men hoppade av i protest mot kriget i Irak. Han vittnade under den första dagen av utfrågningar om turerna om hur Australien argumenterat för sitt starka USA-stöd och beslutet att skicka två tusen soldater till Irak. Howard är fortfarande mycket populär Precis som i Storbritannien och USA har det funnits en oror från allmänhetens sida att underrättelserapporterna har förvanskats för att fylla ett politiskt syfte. Men till skillnad från Storbritanniens Tony Blair vars stöd har försvagats är John Howard fortfarande mycket populär. Idag kommenterade han anklagelserna mot honom med att han tog rätt beslut som skickade trupp och att han inte gett order om att rapporterna skulle friseras eller överdrivas.
Amanda Rydman, Bankok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".