Statsministern välkomnades varmt. Foto: Aykut Akici/Scanpix.

Folkfest när Reinfeldt besökte Kulu

Det blev en historisk dag för det den lilla turkiska staden Kulu som i dag fick besök av Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Det var det allra första statsministerbesöket i Kulu och ärendet var mycket speciellt: att tacka denna ort som i mer än 40 år har låtit sina invånare emigrera till Sverige.

Kulu var klätt till fest i blågula färger och gatorna kantades av vinkande och applåderande, spelande och dansade.

Kulu, en by på den anatoliska högslätten, har en säregen kärlekshistoria med Sverige, med alla sina Restaurang Sverige, Olof Palmeparker och Olof Palmegator – och sina 38 000 människor exporterade till Sverige sedan 60-talets början.

Ömer Cigel är en del av denna 60-talsgenerations utvandring till Sverige.

– 43 år i Sverige. Mitt liv, mitt land, eller hur?

Var Sverige bra för dig?

– Mycket bra! säger Ömer Cigel.

Detta är ett urtypiskt immigrationsmönster. Någon är först och har något bra att berätta och andra följer efter. De kom och de svetsade och städade och drog i gång pizzakrogar och byggde land och berikade Sverige, och just detta var Reinfeldts ärende.

– För allt detta vill Sverige rikta ett varmt tack till Kulu, sade Fredrik Reinfeldt i ett tal.

Något lärde sig också statsministern av sina möten i dag med gamla och blivande Sverige-emigranter.

– Vi har anledning att känna både tacksamhet men också söka förståelse för hur det moderna Sverige ser ut och har vuxit fram. Det kan man alltså få svar på när man kommer till Kulu. Det är en viktig bild av Europa och av världen.

Exemplet Kulu är ett av de svenska delargumenten för ett framtida turkiskt EU-medlemskap, då Kulu visar att EU behöver Turkiet och att Turkiet behöver Europa.

Bengt Therner, Kulu
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".