Strykande åtgång på isländskt valkött

För första gången på fjorton år finns det färskt valkött att köpa i affärerna på Island. Det hade en strykande utgång.
– Det kom nu på morgonen och det säljer väldigt bra. Jag har faktiskt sålt det mesta, jag har en 7 eller 10 kilo kvar av de 60 kilo jag fick. Det är nästan slut på kötte från den första skjutna valen, berättar en av försäljarna vid en av Reykjaviks större butikskedjor. Det var drygt ett halvt ton valkött som gick ut till försäljning från den första skjutna valen. Kunderna vid köttdisken köpte inget annat. Alla ville prova och uppleva gamla minnen från tiden innan valfångsten förbjöds. – Jag minns inte hur länge sedan det var, 15-20 år sedan, men jag minns att köttet smakade mycket bra och det här är alldeles färskt. Jag ska äta det ikväll, säger en belåten kund och stoppar ner fyra valbiffar i kassen. Försäljaren tror att intresset för valkött finns mest hos de äldre. Ungdomarna har aldrig smakat. – Det är två generationer som inte vet vad valkött är. De som är under 25 år måste vi lära och vänja vid att äta det här nu nya köttet. Jag var helt ung när jag åt det senast. – Jag tycker om det, men det gör inte mina barn. De kommer att säga blä, skrattar försäljaren i Reykjavik.
Christina Gustafsson, Reykjavik
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".