Uppmärksammat våldtäktsfall återupptas

Våldtäktsfallet där en 15-årig flicka tog livet av sig timmarna före rättegången kommer att tas upp igen.  En åklagare i Jönköping lade ned målet eftersom han inte ansåg att det gick driva det utan flickans vittnesmål, men Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg gör nu en annan bedömning.

Det har nu gått två veckor sedan den 15-åriga flickan tog sitt liv, några timmar innan hon skulle vittna mot den man som misstänks ha våldtagit henne vid flera tillfällen under tiden hon var intagen på ett kommunalt behandlingshem.

Den lokala åklagaren i Jönköping hade byggt åtalet på att flickan själv skulle vittna i rätten, och valde alltså därför att lägga ned åtalet eftersom han bedömde att målet inte skulle hålla utan flickans egen medverkan.

Beslutet väckte starka känslor, och har nu överprövats av Åklagarmyndighetens speciella enhet för den typen av frågor i Göteborg. Utvecklingscentrum gör en annan bedömning än åklagaren i Jönköping. Fallet ska därför tas upp igen. Man anser att bevisen räcker för att ställa mannen inför rätta.

Ärendet flyttas till åklagarmyndigheten i Linköping som får ta över ärendet för att inte de tidigare bedömningarna hos åklagaren i Jönköping ska påverka.

Samtidigt pågår flera utredningar om flickan har fått tillräckligt stöd. Både kommunen själv och länsstyrelsen granskar socialförvaltningens agerande. I dag blev det också klart att 15-åringens mamma kommer att inleda en skadeståndsprocess mot Jönköpings kommun.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".