Enighet efter FN-möte om rasism

I går skakades FN:s konferens mot rasism i Genève av ett politiskt storgräl när Irans president från talarstolen sa att Israel använt Förintelsen som ursäkt för att upprätta en rasistisk stat. Många delegater lämnade då salen, men i dag enades konferensen ändå om ett gemensamt slutdokument.

– Det finns tvärtom några mycket bra paragrafer om betydelsen av yttrandefrihet också i kampen mot rasismen. Det finns inget explicit omnämnande om Israel eller Mellanöstern som många hade befarat. Och så finns det en mycket tydlig paragraf om Förintelsen, säger Sveriges FN-ambassadör, Hans Dahlgren till Ekot.

Hans Dahlgren tycker att slutdokumentet har ett stort värde trots att konferensen redan från början bojkottades av  USA, Israel, Kanada, Australien, Tyskland, Italien, Holland, Polen och Nya Zeeland. I går lämnade också EU:s ordförandeland Tjeckien konferensen.

Med Tjeckien borta blir det nu EU:s nästa ordförandeland Sverige som får föra EU:s talan.

– Vi ska tala i konferensen i morgon och då är det jag som företräder den Europeiska unionen, säger Hans Dahlgren.

Vad kommer du att säga med tanke på det storpolitiska bråk som varit?

– Det är fortfarande en diskussion mellan EU-länderna om vad jag ska säga å EU:s vägnar, så det kan jag inte ge något besked om i dag. Men jag skulle bli förvånad om det inte blev en tydlig markering om vad vi tyckte om den iranske presidentens anförande, säger Hans Dahlgren.

Betyder det att du talar för de fem EU-länder som inte var med på konferensen?

– Jag kommer att tala för alla unionens länder, säger Hans Dahlgren.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".