En balk gav vika. Foto: Rolf Höjer/Scanpix.

Rättegång om golvras på opera inleds

I dag inleds rättegången i Umeå Tingsrätt gällande golvraset på Norrlandsoperan för två år sedan. De två åtalade, Norrlandsoperans vd och operans tekniska chef, misstänks för vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Det var mitt under en rockkonsert när golvet rasade och ett 60-tal unga människor föll handlöst. Amanda Darehed var en av de som skadades och hon minns den kvällen tydligt.

– Jag minns att jag skrek för jag förstod inte vad som hände, man drabbas av en chock. Jag fick panik och skrek att ”jag tror att vi kommer att dö”. Jag förstod verkligen inte vad som hände. Och sedan svimmade jag.

Lördagskvällen den 28 januari 2007 och rockbandet Mando Diao på scenen när golvet plötsligt ger vika under det dansande och hoppande publikhavet. Ett 30-tal unga skadas, om än inte svårt.

Åklagare Kjell Jannesson anser att Norrlandsoperans vd och operans tekniska chef gjort sig skyldiga till brott när de trots misstankar om att golvet inte skulle klara en rockpublik på 800 ändå inte utredde saken.

– Man skulle ju gått vidare med att göra en riktig undersökning också om golvet skulle hålla för det här. Hade man gjort det hade man kommit fram till att det inte skulle göra det. Det är det som är grunden till mitt åtal.

De båda åtalade bestrider ansvar. Norrlandsoperan hyr lokalerna av Umeå Kommun och vd Magnus Aspegren menar det också är kommunen som har ansvaret.

– Kommunen är ansvarig för lokalerna och att de är i det skick som vi behöver dem i för att kunna utföra den verksamhet som vi är ålagda att göra.

Trots att två år har gått så har fortfarande 25 av de unga som var med om golvraset besvär i form av nackskador eller ryggont enligt målsägarbiträdet Per Nyberg.

Skadestånden regleras utanför domstolen så det tingsrätten har att ta ställning till är ansvarsfrågan om de båda cheferna gjort sig skyldiga till brott eller inte.

Åklagaren kommer att yrka på dagsböter och villkorlig dom. Och Amanda Darehed tycker det är bra att det nu blir rättegång.

– Det ska inte hända en sån här sak. Det är ju någons fel egentligen och det tycker jag är viktigt att man tar upp.

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".