Pensionsmanövrer retar i EU-parlamentet

Europaparlamentets ledning har beslutat garantera fortsatt utbetalning av europaparlamentarikernas frikostiga pensioner trots att pensionsfonden dras med stora underskott. Beslutet får hård kritik av svenska europaparlamentariker.

Mer än hälften av Europaparlamentets ledamöter har tecknat sig för den frivilliga och mycket förmånliga pensionsförsäkringen som ger ledamöterna ett tillskott på drygt 15 000 kronor per månad ovanpå den vanliga pensionen. Ledamöterna behöver bara stå för en tredjedel av premien, resten står Europaparlamentet, alltså skattebetalarna, för.

Men nu går alltså pensionsfonden med förlust till följd av den ekonomiska nedgången men också på grund av dåliga investeringar. Underskottet uppgår till 1,3 miljarder kronor och pensionsfondens pengar beräknas bara räcka fram till 2020.

För att garantera ledamöternas pensioner har  Europaparlamentets direktion bland annat beslutat att höja pensionsåldern från 60 till 63 år. Europaparlamentet skriver i ett pressmeddelande att man hoppas att de nya reglerna ska räcka för att garantera de framtida pensionerna och att man inte i dagsläget behöver gå in med pengar för att täcka underskottet i pensionsfonden.

Men att Europaparlamentet garanterar fortsatt utbetalning av de frikostiga pensionerna upprör de svenska europaparlamentarikerna. Folkpartiets Olle Schmidt är den enda svenska ledamoten som tecknat den frivilliga pensionsförsäkringen men han kommer nu att gå ur.

- De här nya villkoren gör att jag får träda ur. Det tycker jag inte är rimligt att vara med i det systemet.

Vad ger det här för bild av Europaparlamentet?

- Jag tycker inte att det är bra, säger Olle Schmidt.

Vilka partigrupper som står bakom uppgörelsen är inte känt, eftersom protokollet från direktionens möte inte är offentligt. Men Socialdemokraternas gruppledare i parlamentet har kritiserat beslutet.

Däremot står den konservativa partigruppen bakom, vilket upprör moderaten Christoffer Fjellner.

- Det tycker jag är pinsamt. Vi har länge försökt att sätta stopp för den här pensionsfonden. I en tid när vanliga människors pensioner minskar ska inte politiker försöka använda skattepengar för att rädda sina egna pensioner. Vi drabbas alla av den globala finanskrisen och då är det inte så att politiker ska kunna rädda sig genom att använda skattepengar för att rädda sitt eget skinn, säger Christoffer Fjellner.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".