Erdogan och Reinfeldt.

Turkiet tror på Sverige för medlemskap

Turkiet ser Sverige som sin bäste europeiske vän och ställer stora förhoppningar till det svenska ordförandeskapet i höst då Turkiet på nytt verkar vilja satsa på sin medlemsansökan till EU.

Svenske statsministern Fredrik Reinfeldt tvingades dock i gårdagens överläggningar med den turkiske regeringschefen försöka tona ner förhoppningarna, även om huvudbudskapet inte kunde misstolkas.

– Ni har vänner även om det inte alltid verkar så. Jag hoppas att ni känner att dessa vänner trycker på för ett framgångsrikt förhandlingsslut, försäkrade statsminister Reinfeldt på presskonferensen efter överläggningarna med sin turkiske motpart, premiärminister Tayyip Erdogan.

Ett ordförandeskap innebär också att hålla ihop den europeiska gemenskapen och det kommer att ställas frågor, sa Reinfeldt: Frågor om vad Turkiet gör för att förtjäna en plats i EU. Frågor om pressfrihet, yttrandefrihet och hanteringen av minoriteter. Listan är lång och med Cypernfrågan i topp.

Inrikeskriser har de senaste två åren dämpat reformtakten, förrått löftet om en ny konstitution och underminerat viljan till anslutningsförhandlingar. EU har heller inte gjort mycket för att pressa på reformtakten, men distraktionerna är överstökade och Turkiets vilja obruten, försäkrade premiärminister Tayyip Erdogan.

Sveriges försök att hjälpa Turkiet är ett jobb i uppförsbacke med tungt motstånd från Frankrike, Tyskland och andra. En realistisk ambition kan enligt Reinfeldt rent av bli att förhindra en förhandlingskollaps.

– Vi ska jobba för att vidmakthålla att vi har en medlemskapsförhandlingsprocess så att den inte helt går i stå, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ett riskerat sammanbrott i relationerna vore en ironi vid en tidpunkt då Turkiets diplomatiska vikt i regionen är större än på mycket länge.

Bengt Therner, Ankara
bengt.therner@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".