”Jobbmålet klaras inte vid ett nej till euron”

Statsminister Göran Persson kastar nu in regeringens jobbmål i kampanjen för ett ja till euron. Vid en pressträff på fredagen förklarade han att det blir svårt för regeringen att klara målet att 80 procent av svenskarna ska ha ett arbete nästa år om inte väljarna röstar ja i höst.
– Det är fortfarande möjligt, men det är ju klart att det blir kämpigt, särskilt om vi har en pressad konjunktur. Jag tillhör dem som gör bedömningen att om vi röstar nej i folkomröstningen blir det ytterligare sten på bördan. –Å andra sidan kan ett ja i folkomröstningen mycket väl förlösa sådant som i dag hålls tillbaka. Så folkomröstningen är viktig också för den frågan. Våra förutsättningar att klara 80-procentsmålet är naturligtvis mycket, mycket större om vi får ett ja i folkomröstningen, säger statsministern. Regeringen är ju långt från sitt mål om jobben. Utvecklingen går till och med åt fel håll. Som Ekot berättat tidigare räknar finansdepartementet med att siffran stannar på 77,3 procent nästa år och ligger kvar på ungefär samma nivå till 2006. Det är ett avstånd som är mycket stort. En stor prestigeförlust hotar regeringen, och även det gör Persson alltså nu till ett argument inför folkomröstningen. EMU-motståndarna, däremot, håller naturligtvis inte med. För dem är euron snarare ett hot mot jobben. Det finns tecken på att det börjar vända uppåt i ekonomin i USA, även om signalerna är otydliga. Ska regeringen nå sitt mål måste den internationella ekonomin lyfta snart, säger Persson. – Vi behöver en bred konjunkturuppgång internationellt som sedan också toppas med en svensk förlösning av de krafter som nu hålls tillbaka av osäkerheten om folkomröstningen. När måste då den internationella konjunkturen vända? – Den ska vända i höst om det ska fungera för oss, säger Göran Persson.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".