Misstänks för tjänstefel vid död på häkte

Tre personer misstänks för tjänstefel i samband med att en intagen på häktet i Mariestad begick självmord i februari förra året.

Förundersökningen lades först ner, men återupptogs efter att SR:s program Kaliber avslöjat att personalen agerat i strid med de instruktioner som fanns.

– Tre personer ska delges misstanke och de har fått försvarare, två förhör äger rum i dag och om ytterligare ett en tid efter. Det handlar om att delges misstanke för oaktsamt tjänstefel, säger Bo Lindgren, vice chefsåklagare vid Riksenheten för polismål.

Mannen hängde sig på en häktestoalett, och i stället för att ta ner honom och ge första hjälpen låste personalen som hittade honom dörren och ringde efter ambulans.

Ambulanspersonalen kom nio minuter senare och fick igång hans hjärta men han dog två dagar senare.

Åklagarna lade först ner utredningen om tjänstefel eftersom de menade att det inte fanns tydliga regler om hur de skulle agera men i en granskning visade P1-programmet Kaliber att det fanns tydliga instruktioner som säger att häktespersonalen omedelbart ska inleda livsuppehållande åtgärder och förundersökningen återupptogs.

Kalibers granskning visade också att polisen fördröjt livräddningsförsöken eftersom de stoppade ambulanspersonalen från att ta ner mannen för att ta ett fotografi när han fortfarande hängde i snaran.

Vilka det är som nu misstänks för tjänstefel eller varför vill vice chefsåklagare Bo Lindgren inte kommentera.

– Förmodligen kan beslut i åtalsfrågan fattas innan juni.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".