Bodström lovar översyn av alkotesterna

Justitieminister Thomas Bodström vill nu utreda frågan om obligatorisk alkoholkontroll av alla olycksförare. I dag hindrar vårdens sekretess polisen från att begära alkoholtest efter en olycka om det inte finns en stark misstanke om att föraren varit berusad.
Enligt Vägverket innebär de nuvarande reglerna att många rattfyllerister kommer undan. Thomas Bodström vill nu fundera över frågan. – Jag kan inte ta någon slutlig ställning i dag, säger justitieministern. Jag kan bara konstatera faktum och då tycker jag att det är bra att man grundligt analyserar saken. Min förhoppning är att kan man göra de lagändringar som behövs för att skyldiga personer ska kunna lagföras i ännu större utsträckning är jag naturligtvis positiv till det. För närvarande krävs det att polisen har en klar misstanke mot en skadad förare för att man ska kunna begära ett blodprov från sjukhuset. Kommer ingen begäran gör man heller ingen test även om personen verkar vara påverkad. Det säger anställda inom vården som Ekot har talat med. Visserligen har sjukvårspersonal en skyldighet att anmäla misstänkta brott, men bara om straffvärdet ligger över två år, i övrigt gäller sekretess. Thomas Bodström, som säger att han inte kände till problemet förrän han hörde om det i Ekot på fredagsmorgonen, lovar nu att frågan ska upp i den översyn av hela lagstiftningen kring rattonykterhet som nu ändå ska göras av regeringen. Den tveksamhet som finns från flera håll gäller om sjukvården ska agera polis och vad det betyder för förtroendet från patienterna. Men Lars Andåker, som är verkställande direktör för Läkarförbundet, välkomnar ändå en översyn. – Detta är en svår etisk diskussion eftersom man har två patientgrupper att ta hänsyn till, säger Lars Andåker. Dels den som har kört onykter och som måste kunna få söka vård utan att känna att man blir anmäld till polisen, dels de patienter som helt oskyldiga har drabbats av olyckor. – Här finns det ett regelverk som är otydligt och ofta svårt för många inblandade läkare och andra på akutmottagningen. Vi skulle välkomna en fördjupad diskussion om var gränserna ska gå och när ska man göra en anmälan. Bara detta att det förs en debatt kommer att medföra att det får en effekt och jaghoppas att denna debatt mynnar ut i ett tydligare regelverk, säger Lars Andåker, vd på Läkarförbundet.
Daniel Rundqvist, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".