Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt missnöjd med EMU-överenskommelse

LO:s överenskommelse med socialdemokraterna i förra veckan om finanspolitiken ska enligt parterna ge goda förutsättningar för fortsatt hög sysselsättning vid ett ja till euron. Men överenskommelsen bygger på stöd från de borgerliga partierna för att den ska kunna gälla även vid borgerlig valseger.
Nu säger moderaterna kommande partiledare Fredrik Reinfeldt att det är många punkter han inte håller med om. - Jag betraktar det socialdemokraterna och LO har gjort som ett slags förhandlingsbud, säger Fredrik Reinfeldt. Låg inflation som mål Moderaterna vill först och främst ha en låg inflation som mål och även låg statsskuld. Om partierna inte är eniga om det kan moderaterna inte ställa sej bakom säger Fredrik Reinfeldt. - Det är ingen idé att diskutera instrumenten i det finstilta om man inte är överens om ramverket. Alltså om vi inte kommer överens om inflationsmål, jag signalerar också ett intresse bland ja-partierna att få en målnivå för den svenska statsskulden. Det tror jag också är ett sätt att lägga en grund för stabilitet, att vi har en låg statsskuld, säger Fredrik Reinfeldt. Viktigt att de borgerliga står bakom För socialdemokraterna och LO är det viktigt att de borgerliga partierna står bakom den ramuppgörelse som kom i förra veckan och som enligt LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin ska skapa ett bra ramverk för fortsatt hög sysselsättning om det blir ett ja till euron. LO-medlemmarna ska veta att även om det blir en borgerlig valseger i nästa val så kommer t.ex. riksdagen att bedriva en finanspolitik som ska motverka lågkonjunkturer och överhettning. Överskottet i statens ekonomi ska vara större. Men frågan är hur hållbar den här uppgörelsen är. - Vi har ett folkparti som på sin hemsida har samma sex punkter som vi har i vår överenskommelse. Och som alltså ställer upp på merparten av politiken. Uttalanden från både kd och m som talar om att man är bered att se över regelverket kring stabiliseringspolitiken, säger Vanja Lundby Wedin. Reinfeldt ifrågasätter råd Men moderaterna är alltså långt ifrån med på noterna. Fredrik Reinfeldt ifrågasätter också det råd som socialdemokraterna och LO vill bilda med arbetsgivare och fack för att ta gemensamt ansvar för ekonomin om euron införs. - Jag tror inte så mycket på det här med arbetstagare och arbetsgivarrådet som socialdemokraterna nämner, eftersom det möjliga problem man skulle kunna tänka sig kan ju vara kopplat till den svenska lönebildningen och det är ju lite märkligt att de parter som gör upp om lönebildningen sitter i ett råd som då möjligen ska fundera på konsekvenserna om lönebildningen inte fungerar. Därför tror jag på ett oberoende råd, säger Fredrik Reinfeldt.
Erik Ridderstolpe och Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".