Tunnelbygget i Hallandsåsen försenas – igen

Det redan försenade tunnelbygget genom Hallandsåsen kan försenas ännu mer. Orsaken är att polisutredningen kommer att ta ytterligare minst ett par månader, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad.
Kammaråklagare Ingvar Wennersten i Malmö ser i dagsläget en lång utredning kring utsläppen i Lyabäcken på Hallandsåsen framför sig. Det kommer att ta minst ett par månader till att slutföra utredningen, enligt honom. Möjligen kan Wennersten och hans utredare något tidigare klarlägga exakt vad som hände med utsläppen i Lyabäcken, men att ställa någon eller några specifika personer till ansvar för utsläppen kommer att ta betydligt längre tid. Direkt efter utsläppen den 22 juli meddelade såväl Båstad kommun som länsstyrelsen i Skåne att alla utredningar kring det inträffade skulle vara klara och slutförda innan Banverket och tunnelentreprenören Skanska/Vinci fick återuppta sina provborrningar uppe på åsen. Provborrningarna är helt avgörande för vilka metoder som ska användas vid ett fortsatt bygge av järnvägstunnlarna.
Roger Bengtsson och Michael Ek, SR Kristianstad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".