Arbetslösheten rusar i höjden i Tyskland

Tillbakagången i tysk ekonomi är nu mycket stark. Sex procent i negativ tillväxt väntas under året av ledande ekonomiforskningsinstitut, enligt en rapport som läggs fram i morgon. Där förutspås också en snabb ökning av arbetslösheten i Tyskland.

Europas största ekonomi krymper mer än någon gång under efterkrigstiden. Sex procent minus för 2009, enligt de ledande ekonomi-institutens gemensamma vår-rapport som läggs fram i morgon och som citeras i tyska medier i dag.

En närmast osannolik siffra som kommer att påverka också grannländer som Sverige som har Tyskland som främsta handelspartner.

Tyska regeringens egen konjunkturprognos i nästa vecka väntas komma till ungefär samma slutsats. Det har finansministern själv varslat om. Nästa år väntas fortsatt minskande ekonomi, då med en halv procent.

I dag har regeringen här i Berlin suttit i krissamtal om konjunkturen med företrädare för industri och fackföreningar. Facken vill se ett nytt stort konjunkturpaket, vilket regeringen säger nej till.

Däremot har regeringen aviserat att den kan tänka sig ytterligare stöd till företag som permitterar anställda i stället för att säga upp dem. I takt med att den tyska industrin dragit ner sin produktion de senaste månaderna har det här permitteringssystemet förhindrat massuppsägningar. Nu kan stödet byggas ut från 18 till 24 månader, i hopp om att det ska överbrygga krisen.

Ändå kommer arbetslösheten nu att öka kraftigt, enligt ekonomernas rapport i morgon, i år med en miljon fler arbetslösa, nästan lika mycket nästa år. Det betyder uppemot fem miljoner arbetslösa i Tyskland i slutet av nästa år.

Tyska staten kommer att tvingas öka sina lån, så att landet inte längre uppfyller EU:s krav på sunda statsfinanser, enligt rapporten

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".