Dog av okänd drog som köptes på nätet

En ny livsfarlig drog har skördat sitt första dödsoffer. Preparatet DXM är ett nervgift som säljs över internet och är lätt tillgängligt för ungdomar. I tisdags avled en 23-årig man i Nyköping efter att ha testat drogen.
– I huvudsak handlar det om ett vitt pulver och vi har ingen aning om hur lite eller mycket man behöver ta, men helt klart är det att det här verkar fullkomligt livsfarligt att ha någon som helst befattning med, säger Henrik Lund, kriminalinspektör som arbetar med narkotikafrågor. ”Fler kan ha beställt” – Uppenbarligen har det här levererats med vanlig post till de här två missbrukarna varav en dog. Så vi har anledning att tro att fler kan ha beställt det. På måndagskvällen intog den 23-årige Nyköpingsbon tillsammans med en kamrat preparatet DXM i en sommarstuga utanför staden. Morgonen därpå, på tisdagen, larmade kamraten polisen eftersom 23-åringen var livlös men när polisen kom till platsen kunde den bara konstatera att 23-åringen var död. Kan vara laglig Preparatet DXM är så nytt att polisen i dag inte vet om det är narkotikaklassat eller om försäljningen via internet är helt laglig. Lars Ask, chef för socialens missbruksenhet i Nyköping, varnar nu ungdomar och föräldrar. – Vi bedömer att den är oerhört farlig i synnerhet när man kombinerar den med annan psykofarmaka eller andra droger och det är då den får den här dödliga potentialen. Det säljs under någon form av förespegling att det ska vara ett ecstasypreparat vilket det inte är. I de kretsar där man använder ecstasy finns det även uttalade skarpa varningar för att använda preparatet. Vad vill du säga till ungdomar som ligger i riskzonen? – Jag vill enträget uppmana alla att avstå eftersom det kan leda till att man abrupt avlider, säger Lars Ask.
Per Thyrén, SR Sörmland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".