Förödelsen var stor utanför åklagarens hus i Trollhättan 2007. Foto: Björn Larsson/Scanpix.

Fängelse för sprängning kan överklagas

I dag dömdes två män av tingsrätten till tre och ett halvt års fängelse för inblandning i bombdådet mot chefsåklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan i november 2007.

– Det är ju ett angrepp inte bara mot åklagaren utan mot hela rättväsendet. Att spränga en bomb mot åklagarens bostad, det är hot mot tjänsteman och ett mycket allvarligt sådant hot, säger Gunnar Krantz, lagman vid tingsrätten i Vänersborg.

Sprängladdningen orsakade stor förstörelse i hela entrén till Barbro Jönssons radhus i Trollhättan den där novembermorgonen 2007. Själv hade chefsåklagare Barbro Jönsson åkt till jobbet när sprängladdningen exploderade.

Sprängladdningen var en slags hämnd för hennes arbete mot den organiserade brottsligheten, bland annat mot Brödraskapet Wolfpack där de båda männen ingår. Under rättegången kommenterade Barbro Jönsson sin reaktion när hon fick reda på vad som hänt.

– Det här är affärsmän inom citationstecken som gör en avvägning mellan kostnader och den beräknade vinsten. Då trodde jag att de var så pass skärpta att de skulle inse att kostnaderna skulle bli alldeles för stora om de gav sig på en åklagare, men där har jag ju blivit motbevisad, sade Barbro Jönsson.

Direkt när det small, vad hade du för tankar då?

– Ja, med ursäkt med svordomen, ”så jävla dum kan väl ingen vara”, men det var de tydligen.

Barbro Jönsson jobbar numera inte som åklagare utan är stabschef vid länskriminalen i Västra Götaland, och hon har också flyttat från sitt radhus i Trollhättan.

Dådet anses vara ett av de värsta attentaten mot en svensk åklagare på flera decennier och tingsrätten dömer båda männen till tre år och sex månaders fängelse. Åklagaren som drev fallet hade yrkat på åtta års fängelse.

Jan-Anders Hybelius är advokat för 25-åringen som har pekat ut den 24-åring som ska vara den som tände på stubintråden till sprängladdningen. Enligt Hybelius förstod 25-åringen nämligen inte att vad han egentligen gjorde.

– Nej han visste inte det förrän i ett väldigt sent skede, och då var det för sent för honom att göra någonting. Han försökte ju ta sig där ifrån, säger Jan-Anders Hybelius

De båda männen döms också att betala 151 000 kronor i skadestånd till Barbro Jönsson. Även 24-åringens advokat, Mikael Nilsson, anser dock att domen är felaktig och kommer med alla sannolikhet att överklaga till hovrätten.

– Min klient förnekar att han överhuvudtaget har varit på platsen och ingen är mer trovärdig än den andra i det avseendet. Det finns faktiskt ingen bevisning som binder min klient till platsen, säger Mikael Nilsson.

Riksåklagaren Anders Perklev är nöjd med dagens dom, eftersom det handlar om ett brott som hotar rättssäkerheten.

– Det är ju ett angrepp på rättssamhället och där vi ju har sett det som mycket angeläget att det kan redas ut.

Hur påverkar en sån här händelse rättväsendet, menar du?

– Det finns en risk att åklagare naturligtvis tycker att det här är obehagligt och att man i det enskilda fallet väljer att vilja lämna över ett ärende till en annan åklagare kanske, men det innebär ju inte att åklagarväsendet som sådant backar från att utreda och lagföra den här typen av brottslighet, säger riksåklagare Anders Perklev.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".