Planerad gasledning i öst. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland.

Nord Stream försökte lugna opinionen

Den 120 mil långa gasledningen som planeras under Östersjön från Ryssland till Tyskland diskuterades igår kväll i Visby. Många intresserade hade kommit för att ställa frågor till ansvariga för planeringen av gasprojektet Nord Stream.

Vad ska hända med de minor och gamla bomber ligger på botten där gasledningen ska gå, ville Nils Erik Norrby ha svar på.

– Ni planerar att spränga en hel del krigsmateriel innan ni kan börja lägga ledningen. Är det så, frågade Nils Erik Norrby också.

Ola Oskarsson som skött bottenundersökningarna svarade att de kommer att tas om hand.

– Det finns en påbörjad process där man överväger hur man ska skydda marina däggdjur, hur man ska skydda fisket och vilket som är den bästa processen, säger han.

– Det är en metod som används av flottor i Östersjön är att spränga minorna, säger Ola Oskarsson också. 

Det är ryska staten som är majoritetsägare av gasledningsprojektet Nord Stream. Gasleveranserna väntas bli en mycket viktig exportinkomst för Ryssland.

Drygt en miljard kronor har Nord Stream redan satsat på miljöundersökning av den planerade gasledningen.

I början av juni ska remissvaren för den svenska miljöprövningen vara inne. Nu är Nord Stream på turné för att vinna opinionen för sin sak.
 
Det dröjde ända till slutet av utfrågningen innan det kom frågor om vad som händer vid en gasläcka.

Enligt Nord Streams representanter skulle det ta veckor att helt få stopp på flödet av gas. Men konsulten Jan Bo Larsen visade inga tecken på oro.

– Om vi talar om en total läcka på en pipeline, ska det, om jag minns rätt, jämföras med totalproduktion av utsläppsgasen från kor eller bilar i tyskland på en dag, säger Jan Bo Larsen.

– Ni jämför med korna i Tyskland, men här är det ju koncentrerad gas som kan komma ut. Vi här på Gotland, hur blir vi drabbade vi som bor här på ön om det kommer koncentrerad gas på oss.

– Hur snabb är upplösningen på gasmolnen om det pågår någon vecka innan ni kan få stopp på det, frågade Alf Johansson, som bor på Gotland.

Alf Johansson, ville också veta om gasledningen som ska gå på östra sidan om Gotland hindrar gotlänningar att i framtiden eventuellt dra nya ledningar österut.

Nord Stream svarade att den som först får tillstånd att bygga en ledning har förtur att bestämma om andra ledningar får korsa den.

Remisstiden för den svenska miljöprövningen av projektet går ut den 8 juni.

Enligt förre handelsbankschefen, Lars O Grönstedt, som nyligen engagerats av Nord Stream, talar allt för att gasledningen får tillstånd.

– Vi tycker att vi har ett projekt vars resultat, alltså gasen, behövs i väldigt hög grad. Vi tycker att vi har siktat på att hålla på mycket, mycket högt ställda miljökrav. Det gör att vi är rimligt säkra på att klara miljöprövningen, säger Lars O Grönstedt.

Enligt handläggaren Maria Dahl Tolgersson på näringsdepartementet som prövar tillståndet var det många intressanta synpunkter som kom fram i Visby.

– Jag tycker att det var väldigt intressant faktiskt och roligt att det var så många som kom och ställde initierade frågor krig alla de intressen som finns i Östersjön, säger Maria Dahl Tolgersson.

Och hur bedömer du prövningen då, finns det en teoretisk möjlighet att det här inte blir av?

– Självklart, säger Maria Dahl Tolgersson, handläggare, på näringsdepartementet.

Erik Ridderstolpe
 erik.ridderstolpe@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".