New York

Svenskar vill ha kvar konsulat

Flera svenska storföretagsledare protesterar mot att den svenska regeringen har tankar på att lägga ner det svenska generalkonsulatet i New York som en del av ett stort sparprogram för UD. I ett brev från den svensk-amerikanska handelskammaren i staden vädjar företagsledarna om att konsulatet får vara kvar.

– Det finns 108 utländska beskickningar och konsulat i New York, som ju  också kallas för världens huvudstad. Att då tänka sig att Sverige inte ska ha någon representation här, tycker jag, och många med mig, vore oerhört olyckligt, säger Renée Lundholm.

Renée Lundholm är vd för den svensk-amerikanska Handelskammaren i New York och har tagit initiativet till brevet till utrikesminister Carl Bildt.

I brevet  är det flera av det svenska näringslivets toppar som uttrycker kritik och oro kring rapporterna om att UD överväger stänga bland andra det svenska generalkonsulatet i New York.

– En eventuell nedläggning av konsulatet skulle ha monumentalt negativa effekter för alla aspekter av den svenska närvaron i hela New York-regionen, läser Renée Lundholm ur brevet till den svenska regeringen.

– Generalkonsulatet i New York fyller en oerhört stor funktion när det gäller att profilera Sverige i New York, säger Renée Lundholm.

Brevet är undertecknat av ett 60-tal svenska företagsledare däribland Leif Johansson, vd för Volvo, Michael Treschow, ordförande i Ericsson, Annika Falkengren, vd för SEB och Jakob Wallenberg, ordförande i Investor med flera, med flera.

Enligt Ekots uppgifter ska UD av besparingsskäl stänga minst fem ambassader och eller generalkonsultat runt om i världen.

I riskzonen finns, enligt de här uppgifterna, bland andra  generalkonsulaten i New York och Los Angeles och flera av deras uppgifter skulle istället skötas från ambassaden i Washington.

– Jag tycker inte att Washington kan helt ersätta det New York betyder för svensk-amerikanska intressen, säger Renée Lundholm, vd för svensk-amerikanska Handelskammaren.
 
Och frågan engagerar de omkring 30 000 svenskarna i New York-området. Över 1 000 personer har skrivit på protestlistor på Internet och inte bara svenskt näringsliv protesterar.

Vd:n för den stora radiodistributören Sirius XM Radio, med säte i New York, har till exempel skrivit till handelsminister Ewa Björling, där han uppmanar svenska UD att tänka om.

Frågan om nedskärningarna, när det gäller de svenska utlandsbeskickningarna, behandlas på regeringssammanträdet och slutgiltigt beslut väntas senare i vår.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".