Oppositionen i Kambodja bildar allians

De två största oppositionspartierna i Kambodja har nu bestämt sig för att gräva ned stridsyxan och har bildat en politisk allians, för att på så sätt kunna utmana regeringspartiet CPP. Alliansens första uppgift blir att förhandla med CPP, som fick flest röster i parlamentsvalet i juli, om hur en ny regering skulle kunna se ut.
Ledaren för rojalistiska Funcinpec, prins Ranariddh, ska leda nya ”Demokraternas allians”. På lördagen, när han skrev under överenskommelsen med Sam Rainsys parti, sa han att när tiden är mogen kommer man att slå ihop de båda oppositionspartierna. Tidigare har det talats om en sammanslagning i god tid före nästa parlamentsvalval 2008, för att man på allvar ska kunna utmana CPP, som styrt landet i mer än 20 år. Ledarna ärkerivaler Sam Rainsy, som leder Kambodjas andra stor oppositionsparti, blir vice ordförande i den nya alliansen. De gamla ärkerivalerna Sam Rainsy och Funcinpecs prins Ranariddh har inte dragit jämt historiskt. Rainsy var medlem i rojalistiska Funcinpec, men slängdes ut från partiet i mitten av 1990-talet och startade ett eget. I de utdragna förhandlingarna efter förra parlamentsvalet valet 1998 frestade Ranariddh Sam Rainsy med idén om ett koalitionssamarbete, men ändrade sig i sista stund och valde att stödja regerande CPP istället. Gemensamma intressen finns Nu påstår de båda att man rett upp gammalt groll och är vänner. Och man har gemensamma intressen. I parlamentsvalet i slutet av juli, blev CPP det största partiet, men fick inte den två tredjedelars majoritet som krävs för att kunna regera själva. De båda oppositionspartierna har tackat nej till att regera med CPP och har istället föreslagit att man genom Demokraternas allians bildar en trepartikoalition, men kravet är att nuvarande premiärministern Hun Sen, inte leder den. Det är ett förslag som CPP helt förkastat. Det officiella valresultatet väntas den 6 september och Hun Sen har sagt att han siktar på att bilda en regering i slutet av samma månad, trots det nuvarande dödläget.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".