Oväntat valrossbesök på Tjörn

Invånarna i det lilla samhället Stockevik på sydvästra Tjörn har fått ett ovanligt besök. En valross plaskade omkring på grunt vatten inne bland båtarna.
Berit Axelsson, boende i samhället, sprang till stranden så fort hon fick höra om valrosens besök . – Först trodde jag att det var något annat som låg där, säger hon. Valross är väl ingenting som finns på dessa breddgrader utan det är väl en tumlare som man har sett. Men när vi kom ner såg vi att det var en valross. Vad tänkte du när du såg den? – Är den sjuk och hur har den hamnat här. Vad gör den här? Den ska ju inte vara här. Inte ovanligt Men det är trots allt inte så ovanligt som man tror med valrossbesök i svenska vatten. Den senaste hälsade på Hallandskusten för fem år sedan, enligt zoologen Uno Unger vid Göteborgs universitet. – Ofta rör det sig om unga hannar som är ute på vift och kommit lite längre bort än vad de brukar göra, säger han. Kommer han att klara sig? – Ja, det tror jag om han inte är sjuk. Vart tror du att han är på väg? – Det har ju diskuterats tidigare om de är på väg mot sin egen förintelse eller inte, men det senaste besöket vi hade för några år sedan verkar det sig som om den valrossen tod sig tillbaka till sina nordliga farvatten igen så de kan nog hitta tillbaka, säger zoologen Uno Unger. Normalt befinner sig valrossar sådär en trehundra mil härifrån närmare bestämt på öar vid Spetsbergens norra kust.
Maria Wendehög och Sten Ola Berdenius, SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".