”Israel har dödat hudnan, vapenvilan”

Den militanta palestinska organisationen Hamas högsta ledare shejk Ahmed Yassin, deltog på fredagen vid begravningen i Gaza av sin närmaste man, som i torsdags dödades av missiler från israeliska arméhelikoptrar. Ekots Lena Bejerot träffade shejk Yassin i Gaza.
Shejk Ahmed Yassin är hårt bevakad av en mur av allvarliga och tungt beväpnade Hamasmän. Han är Israels kanske mest hatade man. Shejk Yassin är Hamas andliga ledare, den högsta i rangordningen, och hans ord följs av merparten av de över en miljon människorna i Gaza. – Israel har med sin politik fört oss tillbaka till den våldsamma blodiga cirkeln, säger shejk Yassin. Ger ett andligt intryck Han är blind, lam och har svårt att tala högt. Helt vitklädd och med långt vitt skägg ger han ett andligt intryck men hans ord handlar mest om våld. På frågan om det kan bli tal om en ny vapenvila, svarar shejk Yassin bara att Israel med mordet på Abu Shanab också dödat hudnan, alltså vapenvilan. – All överenskommelse och förståelse är borta och nu ska israelerna få betala priset för det, säger han. Hamas styr i Gaza I Gaza är det Hamas som styr. Den palestinska myndigheten med premiärminister Mahmoud Abbas, är illa sedda. De betraktas som USA-lakejer. Den USA-ledda fredsplanen kräver att de militanta palestinska grupperna som Hamas och islamiska Jihad, ska avväpnas. Jag frågar shejk Yassin hur han ser på premiärministern Mahmoud Abbas som efter den förödande bussbomben i Jerusalem brutit all kontakt med Hamas och sagt att myndigheten nu ska försöka avväpna de de militanta grupperna. – Vi palestinier är ett folk och vi måste bekämpa israelerna gemensamt, säger shejk Yassin med adress till premiärminister Abbas. Undviker hårda ord Han undviker hårdare ord om den egna palestinska myndigheten medveten om att läget aldrig varit så laddat, palestinier emellan. Mitt i Gaza City ligger en upp och nervänd utbränd bil och det var i den som Abu Shanab och hans båda livvakter dog. Den är totalt demolerad och några unga killar försöker att ta loss delar som de tror att de kan använda. Letar efter delar Även en av Shanabs elever är på plats och letar efter kroppsdelar efter sin vän och lärare. Den unga mannen som inte vill säga sitt namn, hittar inga rester av Abu Shanab. Han berättar att han är efterlyst av israelerna, att han har slutat sitt jobb som datatekniker för att helt ägna sig åt kampen och att han sällan sover hemma. Innan han stiger ut på gatan ringer han först några kollsamtal och tittar så upp mot himlen, inte efter ett svar från gud, utan om det syns till några israeliska arméhelikoptrar. Den välklädda mannen är 23 år, nygift och har en mjuk framtoning, men det han säger är något helt annat – Min högsta önskan är att få dö som martyr och få komma till paradiset, säger han. Han säger att han helst vill dö som självmordsbombare och samtidigt döda så många israeler som möjligt.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".