Psykvårdare åtalas efter patients död

Uppdaterad 16:52
En skötare på psykakuten i Karlstad åtalades i dag för vållande till annans död, för sitt agerande då en 32-årig man dog inom psykiatrin i Karlstad i februari förra året. Ekots tidigare granskning av fallet har visat att skötaren använde ett livsfarligt grepp då han pressade ner 32-årigen mot golvet.

– Enligt obduktionen har den här personen dött av, i princip, kvävning. Han har sådana svåra skador i bröstkorgen och sådana typiska tecken på kvävning att det är det som har orsakat att han sedan avlider, säger kammaråklagare Barbro Brännlund.

Kvävning i samband med att han låg nertryckt mot golvet?

– Det är det som har skett. Vi har gjort rekonstruktion och vi har hört ganska många personer, och alla har visat att han ligger på magen på golvet nedtryckt.

Efter att ha varit på psykiatriska jourmottagningen i drygt en timme förstod den 32-årige utvecklingsstörda mannen, som vi kallar Johan, att han inte skulle få åka hem till mamma. När Johan försökte ta sig ut från den låsta avdelningen hamnade han i bråk med personalen och han pressades ner på golvet.

Ekots tidigare granskning av fallet har visat att den nu åtalade skötaren använde ett grepp som polisen slutade med för mer än tio år sedan, eftersom metoden visat sig mycket farlig. Trots att en annan anställd slog larm tre gånger om att 32-årigen Johan inte kunde andas och ändrade färg i ansiktet, släppte skötaren inte taget.

– Den här skötaren är med på överkroppen vid hela händelsen, i princip, säger kammaråklagare Barbro Brännlund.

Tidigare har den ansvariga chefen inom psykiatrin i Värmland hävdat att Johan fick en ”god vård” och att personalen jobbade enligt instruktionerna. I dag säger divisionschefen Claus Vigsø så här.

– Man kan göra fel, ja. Med det som jag ser, så ser det ut som att han inte har följt de instruktioner vi har.

Ekot har utan resultat sökt den åtalade skötarens advokat.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista