”Ja till EMU ändrar i trygghetslagarna”

Ett svenskt medlemskap i EMU innebär att lönerna måste kunna höjas och sänkas lättare än i dag och det kommer att bli lättare att anställa och avskeda folk. Det förutspår vice riksbankschef Villy Bergström.
Att reglera konjunkturerna bara genom att ändra på statens ekonomiska politik räcker inte tror han. Kortare avtalsperioder – Det betyder i klartext att man antagligen måste gå in för kortare kollektivavtal, kanske ettåriga. Man måste också ha klausuler, som kan ändras om man hamnar snett i konjunkturerna. Man måste också se till att man får större rörlighet på arbetsmarknaden. – Jag skulle tro att man måste inskränka lite av trygghetslagarna så att det går lättare att ställa om på arbetsmarknaden. Att folk kan flytta, sägas upp eller anställas. Socialdemokraterna och LO-facket, har lagt fram ett gemensamt förslag om hur man med ekonomisk politik ska kunna dämpa svängningar i konjunkturerna om Sverige går med i den europeiska valutaunionen. ”Politik räcker inte” Men politiska åtgärder räcker alltså inte anser Villy Bergström, och ger exempel på hur lönesystemen skulle kunna euroanpassas. – Att man till exempel bygger ut det system som man redan har, där det på toppen ligger bonuslöner, en trettonde månadslön eller vinstdelning. Det skulle vara saker som kan tas bort för att få ändring på kostnadsläget och stimulera industrin och näringslivet. Riksbankschefen själv Lars Heikensten vill att Sverige ska gå med i EMU. Vice riksbankschef Villy Bergström är av en annan uppfattning. –: Jag ska rösta nej därför att jag ser att Sverige kan råka bli inlåst i samma situation som Tyskland, men vi låser ränta och valutakurs. Det blir för långt avstånd mellan den svenska allmänheten och där de politiska besluten fattas.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".