Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot myndigheternas virusinformation

Dataviruset Sobig F som spritts till miljoner datoranvändare världen har ställt till stora problem för svenska myndigheter och företag. Nu kommer kritik från personer som jobbar med datasäkerhet som menar att Post- och telestyrelsen, som ansvarar för datasäkerheten i landet, varit för passiv när det gäller att skydda svenska datoranvändare.
Robert Malmgren, som jobbar med datasäkerhet för olika företag och myndigheter i Stockholm, pekar på flera brister. – Att informationen inte har nått ut, att man inte vet var man ska leta efter information. De enda ställen där folk har fått information är på enstaka produktleverantörers hemsidor, säger han. Information att lita på – Det bästa vore om detta kunde komma från betrodda parter, som exempelvis myndigheter och andra som folk vet att de kan lita på. Ungefär som på den gamla goda tiden då folk visste att de skulle titta i telefonkatalogen efter ”Om kriget kommer”-sidorna där det fanns samhällsinformation. Senast i går, fredag, var Socialstyrelsen och Läkemedelsverket tvungna att stänga sina e-posthanteringar sedan de bombats med tusentals smittade e-brev. Kritik mot passivitet Flera personer som jobbar med datasäkerhet som Ekot talat med menar att Post- och telestyrelsen, som ska ansvara för it-säkerheten, varit för passiv. Det gäller till exempel hotet igår, fredag, om att viruset skulle uppgraderas på vissa datorer i USA. Företag stod för informationen Den informationen hade varit värdefull för dem som jobbar med datasäkerhet, men nu var det uppgifter som bara vissa företag som säljer antivirusprogram hade. – De kan vara färgade av att de är mer intresserade av att få ut sin bild. De kanske inte vill släppa hela informationen, säger Robert Malmgren. Anders Johansson, är chef för avdelningen för nätsäkerhet på Post- och telestyrelsen. Han säger att man i höst kommer att genomföra sin första informationskampanj om hur man skyddar sig mot virusattacker. Han menar dock att det ibland är svårt för myndigheten att få in all information. – En svårighet för oss är att få information om vad som händer och det är många som inte vill, kanske på goda grunder, tala om offentligt vad som har skett i företaget. Krav på Internetleverantörerna Myndigheten kan ta ett större ansvar, men Anders Johansson betonar att det också handlar om att datoranvändarna själva måste börja ställa krav på Internetleverantörerna, exempelvis Telia och Tele 2 att de ordnar med virusskydd. – Man borde fråga leverantörerna om hur man ska få en säkerhet och be om hjälp med det. Detta måste fungera för Internet är så viktigt, säger Anders Johansson.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".