Lant- och vindbrukaren Bernt Bolms på Västgötaslätten. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Lantbrukare satsar på energiinkomster

Fler lantbrukare letar nu efter nya intäkter. Var tionde säger sig planera att satsa på förnybar energi det kommande året. Intresset för att investera i vindkraftsverk är mycket stort.

Lönsamheten för det traditionella jordbruket rasar. Det visar årets Lantbruksbarometer som presenterades i dag. Lantbrukaren Bernt Bolms satsar på vindkraft.

– Här innanför dörren kommer vi in till själva hjärtat av vindkraftverket. Det är nästan 100 meter upp, säger Bernt Bolms.

Bernt Bolms visar det inre av vindkraftverket som reser sig högt över Västgötaslätten några kilometer från hans gård strax utanför Falköping där familjen har köttdjur och hästar. Som komplement har han köpt in sig på andelar i vindkraftverk på flera platser i landet.

– Dels har jag ett stort energiintresse och ett stort miljöengagemang och samtidigt finns det ju pengar att tjäna i detta förhoppningsvis, med stigande el-priser.

Ger det mer än det traditionella jordbruket?

– Det tror jag att det gör på sikt. Lönsamheten inom kött är ju pressad precis som inom allt annat i lantbruket. Vi får väl se hur många kor det blir i framtiden. Jag tror att jag kommer att minska lite och samtidigt kanske bygga ett litet eget vindkraftverk och se om jag kan producera egen energi.

Lönsamheten inom det svenska jordbruket har minskat kraftigt det senaste året på grund av mindre efterfrågan och sjunkande priser, enligt den lantbruksbarometer som LRF och Swedbank i dag presenterade.

Andelen lantbrukare som upplever lönsamheten som bra har halverats från 60 till 30 procent på ett år. Fler lantbrukare letar nu efter nya intäkter. Var tionde säger sig planera att satsa på förnybar energi det kommande året. Mest ökar intresset för vindkraften, antingen att arrendera ut mark eller bygga ett eget verk.

Frågan är då om det finns en risk för överdrivna förhoppningar. Lars-Göran Pettersson är ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund.

– Jo, det finns alltid en risk för det. Vi bönder är ju vana vid att ha, så att säga, många ben och det kan också ge en trygghet för framtiden att vi både kanske har mjölkproduktion och vindkraft och att vi kanske till det också kopplar en biogas-produktion. Det här gör ju då att vi kan sprida riskerna i företagandet, säger Pettersson.

Tillbaka till Mauritsgården utanför Falköping. Bernt Bolms hoppas att vindkraften ska ge säkrare inkomster och mindre slit framöver.

– Förhoppningsvis blir det ju då inget arbete alls mer än tillsyn och så. En mjölkbonde i dag får ju jobba sju dagar i veckan och sliter ut hela kroppen. Förhoppningsvis blir detta lite lindrigare. 

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".