250 miljoner dollar ska stoppa piraterna

I Bryssel har det hållits en givarkonferens för Somalia. Målet på 250 miljoner dollar uppnåddes och förhoppningarna är att världen ska kunna stoppa piraterna som skapat kaos i sjöfarten i vattnen kring Somalia.

En av de hoppfulla var Mohamed Abdullahi Omaar, Somalias utrikesminister som var med vid mötet.

– Pengarna behövs för att stärka trupperna i Somalia, förklarade Somalias utrikesminister Mohamed Abdullahi Omaar för det stora pressuppbådet.  

Så här långt ser resultatet imponerande ut. 250 miljoner dollar eller mer än två miljarder kronor har utlovats. Men i luften här i Bryssel dallrar det amerikanska uttrycket ”put your money where your mouth is”, eller ungefär, få se hur mycket som är ord och hur mycket som är äkta pengar.

För otaliga givarkonferenser har slutat i imponerande belopp. Som senare krympt kraftigt när det visade sig att löften kan svikas.

Men i dag är det stor enighet som manifesteras. Somalia måste få hjälp att bygga upp en säkerhet, såväl i landet som i landets vatten. 130 handelsfartyg angreps förra året av pirater. Farorna är därmed enorma för besättningar och försäkringsbeloppen har skjutit i höjden.

Förhoppningen i dag är att mer pengar till Somalia ska ge ökad säkerhet, bland annat genom fler poliser och militärer.

Däremot kommer inte FN att skicka trupper under nuvarande omständigheter, upprepade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Problemen för Somalia handlar långtifrån bara om mer lugn i vattnen. Somalia är svårt sargat efter inbördeskrig och kaos.

En somalisk bebis som föds i dag kommer enligt kyliga genomsnittssiffror att dö om 46 år, så lång är den förväntade livslängden i landet där inte ens var tredje invånare har tillgång till rent vatten.

Kanske kan dagens löften om mer pengar göra att en nyfödd bebis i Somalia i dag har lite bättre förutsättningar för ett värdigt liv.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".