Danmark och Sverige ser fram emot ESS

När Danmarks nye statsminister Lars Lökke Rasmussen besökte Fredrik Reinfeldt i dag betonades de goda svensk-danska relationerna. Framförallt framhöll man vikten av ESS-avtalet som skrevs under i början av april.

– Jag är mycket glad över det svensk-danska initiativ som drivs av Lunds universitet. ESS är ett unikt forskningssamarbete som manifesterar integrationen av Öresundsregionen, sa den danske statsministern på presskonferensen i Rosenbad.

Både Reinfeldt och Lökke Rasmussen har stora förväntningar på projektet och under ett enskilt möte tidigare diskuterade de hur man ska gå vidare med ESS.

Det var i början på april som Sverige och Danmark undertecknade ett avtal om att man vill att den europeiska forskningsanläggningen ESS ska hamna i Lund vilket skulle resultera i tusentals jobb.

Om byggplatsen hamnar i Skåne har Sverige lovat att stå för 30 procent av kostnaderna, det vill säga runt 13 miljarder kronor. Danmark har lovat att ställa upp med 12,5 procent av de kostnaderna. 

I gengäld skulle ett centrum för databehandling hamna i Köpenhamn.

Ess kommer att bli en av världens största forskningsanläggningar och kommer att undersöka olika materials uppbyggnad. Anläggningen kan liknas vid ett gigantiskt mikroskop.

Även Spanien och Ungern vill ha ESS anläggningen och beslutet om var den till slut hamnar väntas i början av maj.

Sarah Sidibé
sarah.sidibé@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".