Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Debattstopp inom kd mellan olika EMU-åsikter

Kristdemokraterna är det borgerliga ja-parti som har överlägset flest EMU-motståndare bland sina väljare. Och ett taktiskt drag partiet nu använder är att låta dem som efter stor tvekan bestämt sig för ja vittna. Som på ett torgmöte i Lund när partiledaren Alf Svensson kallat fram riksdagsmannen Tuve Skånberg.
– Det finns nackdelar med att gå med i EMU och använda euro, det ska inte förnekas, säger Tuve Skånberg. En del av vår självständighet avyttrar vi. Precis som när jag gifte mig och fick bära ringen för hustrun så innebar det att jag inte kunde växla ring med andra. Men när jag väl har kommit till beslutet så lever jag med det och jag lever mycket lycklig och glad. Valstugan ett lusthus Riksdagsman Tuve Skånberg deltar tillsammans med Alf Svensson på torgmöte på Stortorget i Lund. Alf Svensson är här för att inviga den skinande trädoftande nya valstugan, ett skånskt lusthus. – Det är inte varje dag som jag klipper band för valstugor men det var roligt att få göra det i Lund, säger Alf Svensson. En bit från lusthuset står nejsidans valstuga som en påminnelse om en ofta återkommande bild i valrörelsen. Jasidans stuga är företagssponsrad med reklamskylt, medan nejsidans stuga är sliten och skulle behöva en renovering. Sima Ajdahi från invandrare mot EMU har sin förklaring. – Detta är en gammal valstuga med en massa häftstift och klamrar på och den har används under riksdagsvalkampanjen. Vi återanvänder våra stugor helt enkelt, säger hon. Vi har inte råd med så fina lusthus som jasidan kostar på sig. Talar om sin Europavision På torgmötet talar Alf Svensson om sin vision om Europa. Men Europafrågorna är få och när väljare i pausen mellan två möten kommer fram till Alf Svensson handlar det om mer jordnära frågor. – Lovar du att vi får dubbel pension?, frågar en kvinna. – Det kan jag inte lova, men jag skulle vilja, svarar kd-ledaren. – Flera har sagt så här: Jag som har mycket pengar i madrassen, de blir ju värdelösa när vi går med i euron. Det går inte, vi måste ha kvar kronan, hävdar en man. – Nej, det tror jag inte förstås, säger Alf Svensson. Nu ska man väl akta sig för att ha pengar i madrassen, så det är väl inte tillrådligt vare sig det gäller kronor eller euron. Det är bättre att sätta dem på banken. Interna debatten har stannat av Av kristdemokraternas många EMU-motståndare syns inget på Stortorget i Lund. Den interna kristdemokratiska debatten har också delvis stannat av. Visserligen förekommer sådana debatter men i motsats till i våras har de inte längre partiledningens välsignelse. Alf Svensson vill helt enkelt inte ha några EMU-debatter mellan kristdemokraterna nu i valrörelsens slutskede. – Nu är vi så nära folkomröstningsdagen så nu kan man inte spela åt alla håll, säger han. Men varför ska de dela på sig nu och inte fortsättta att debattera? – Därför att en folkomröstningskampanj är väldigt mycket också upplysning och information. Det gäller att få människor att börja fundera. Men sedan till slut kan man ju inte begära att en partiorganisation som har sagt ett deciderat ja också ska säga ”men det finns de som tycker annorlunda”. Hur skulle det te sig om vi gjorde det i alla frågor?
Herman Melzer

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".