Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen stoppar tonnageskatten

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 18.02

Regeringen säger nu definitivt nej till att införa en tonnageskatt för sjöfarten.

I många år har rederierna krävt att som i andra EU-länder slippa en reavinstbeskattning vid försäljningar av fartyg mot att istället betala en årlig tonnageskatt. Nu hamnar investeringarna utomlands i stället, säger redarna.

En tonnageskatt skulle underlätta för rederierna att nyinvestera och få in nya fartyg under svensk flagg.

Ändå säger finansdepartementet nu nej, ingen tonnageskatt under denna mandatperiod, även om många hävdar att denna skatt är kostnadsneutral jämfört med reavinstbeskattningen.

– Jag tror att det är viktigt att se att vi har skapat bra förutsättningar för företag och människor att kunna leva på sin lön och har prioriterat detta. I dagsläget har vi inte några möjligheter att gå vidare med tonnageskatten.

Den här skatten är redan efterlyst rätt länge. Kunde du inte ha lämnat det här beskedet redan för ett par år sedan?

– Vår ambition var att under mandatperioden faktiskt göra de förändringarna i syfte att införa tonnageskatt. I dag har jag meddelat att vi kan nog inte räkna med att detta kommer att klaras av den här mandatperioden, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Från rederihåll ser man regeringens definitiva nej nu som ett löftesbrott.

– Ja det tycker jag nog att vi kan säga för det fanns inför valet uttalanden från en borgerlig regering att man skulle genomföra det här under sin mandatperiod, och i dag har vi fått besked att det kommer man inte att göra, säger Håkan Friberg, vd för Redareföreningen.

Vad får det för konsekvenser?

– Det som är positivt med beskedet är att vi har fått ett besked, och det innebär att våra redare och företagen kan ta sina beslut därefter, vilket de kommer att göra. De vet ju mer spelplanen nu, åtminstone under de kommande åren.

Hade det varit bra att ha den här tonnageskatten i dag med tanke på det konjunkturelände vi befinner oss i?

– Det är ju viktigt först och främst att vi har samma villkor, att våra redare vet att i Sverige har vi samma förutsättningar som vi har under andra flagg i Europa. Det vet man ju i dag att vi har inte det och det kommer ju att innebära att man lägger sina investeringar i andra länder.

Så vi kommer att få en utflyttning av svensk sjöfart?

– Det tror jag att vi kommer att se, ja, säger Håkan Friberg, vd för Redareföreningen.

Göran Löwing, SR International
goran.lowing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".