Joakim Svendsen. Foto: Catarina Friskman/SR.

Taxichaufförer blir livräddare

I dag startar officiellt Södersjukhuset i Stockholm sitt samarbete med taxichaufförer och säkerhetsvakter för att minska dödligheten vid hjärtstopp.

Det är det första liknande projektet i världen. Joakim Svendsen är en av de 150 taxichaufförer som har utbildats i hjärt- och lungräddning och som har en defibrillator i bilen.

– Den är ju oerhört enkel. Man öppnar egentligen bara locket, trycker på on/off knappen, och så börjar den prata instruktioner.

När SOS får in ett larm om en person som har fått hjärtstopp i Stockholms innerstad skickas larmet vidare till Taxi Stockholm och Securitas. De chaufförer och vakter som är närmast får en larmförfrågan och de chaufförer som inte har någon kund i bilen kan bege sig till olycksplatsen för att starta livräddning, bland annat med hjälp av en defibrillator lika stor som en handväska.

De 180 chaufförer och vakter som har specialutbildats på hjärtstartaren och i hjärt- och lungräddning ska hjälpa till att minska den kritiska insatstiden vid hjärtstopp i Stockholms innerstad.

– Vi kör ju hårt alltså, tills det kommer utbildad läkare eller ambulans. Vi kör på, säger Joakim Svendsen.

Den pilotstudie som har föregått satsningen visar att tiden från larm till insats kan halveras. Lars Engerström, chefsläkare på SOS Alarm Sverige som också ingår i samarbetet, ser inga risker med att andra än professionell sjukvårdspersonal försöker rädda människors liv.

– Sannolikheten ökar ju för en människa att kunna överleva. Det är nämligen så att för varje minut som går minskar sannolikheten med 10 procent till överlevnad, att en människa ska överleva med alla sinnen i behåll. Så det här ökar ju chansen för fortsatt överlevnad utan hjärnskador på ett ganska avgörande sätt, säger Lars Engerström.

Stockholm är först i världen med samarbetet. Hjärtstoppgruppen vid Södersjukhuset ska senare utvärdera hur livräddningen fungerar. Förhoppningen är att systemet sedan ska spridas till flera delar av landet.

Joakim Svendsen, som själv är sjukvårdsutbildad i botten, hoppas att han snart ska få hjälpa till.

– Jag skulle förmodligen bli oerhört nervös. Jag står ju där och har chansen att rädda ett liv, och det är ju i och för sig fantastiskt om man lyckas. Lyckas man inte så är det ju kanske inte lika roligt, men då har man ju i alla fall gjort det man kan. Vad man kan göra är ju att man kanske har lite otur och knäcker något revben eller två, men hellre det skulle jag känna. Om någon misstänkte att jag hade ett hjärtstopp så tar jag hellre ett knäckt revben än inget alls, säger Joakim Svendsen.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".