Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grova våldsbrottslingar ofta alkoholister

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 03.00
Över hälften av alla livstidsdömda på svenska fängelser är alkoholister. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Det starka sambandet mellan alkohol och våldsbrott gäller i hög grad även de grövsta våldsbrottslingarna. Mer än varannan fånge som har dömts till livstids fängelse är alkoholberoende eller alkoholmissbrukare, visar nya siffror som forskare på Kriminalvården har tagit fram för Sveriges Radio.

– När jag själv tittar på analyser och samtal jag haft så tycker jag faktiskt att just det här med alkohol återkommer om och om igen, säger Ulrika Grann, forskare på Kriminalvården, som tagit fram siffrorna för Sveriges Radios räkning. 

Ulrika Grann har gått igenom samtliga livstidsdömda mellan 1965 och 2007. Det handlar om sammanlagt 249 fångar, 244 män och fem kvinnor. Med några få undantag är de dömda för mord.

Efter att hon hade studerat deras bakgrund, visade det sig att 52 procent av dem, över hälften, är alkoholister. 43 procent hade dessutom ett aktivt missbruk vid tidpunkten då de begick det brott de är dömda för.  

– Ja, det ser ut som det faktiskt är så och om jag ser längre tillbaka i tiden, runt 1965-1970, då var det i stort sett bara kroniska alkoholister som dömdes till livstids fängelse, säger Ulrika Grann. 

Andra faktorer, exempelvis psykisk sjukdom eller narkotikamissbruk, är ovanligare bland de livstidsdömda. Andelen narkomaner är 33 procent och bara sju procent har någon gång i livet fått en diagnos som psykiskt sjuk. En siffra som går på tvärs med den allmänna uppfattningen. 

– Den vanliga befolkningen tror att de är psykiskt sjuka, att det är framförallt det som gör att de mördar. Man har attityden att om man mördar någon, då måste man vara knäpp, säger Ulrika Grann, forskare på Kriminalvården. 

Vi har träffat Daniel, en person som i det här sammanhanget är mycket representativ. Han var en av de ungdomar som 1995 misshandlade 14-åriga John Hron till döds i Kode, ett brott som fick mycket stor uppmärksamhet för att det var så utstuderat grymt och för att de inblandade var skinnhuvuden.

Eftersom Daniel bara var 18 år när han begick mordet bestämdes straffet till åtta månaders fängelse. Nazismen blev förklaringen till dådet. Alkoholens roll diskuterades inte alls.  

– Jag minns att vi var i Göteborg på dagen samma dag. Vi hade festat ganska hårt i flera dagar. Sedan åkte vi till mitt föräldrahem uppe i Kode för att vi skulle ta det lugnt, men sedan åkte vi ändå till den där sjön på kvällen och drack ännu mer. Jag minns inte exakt hur full jag var, men jag var väldigt full, säger Daniel.

Mer om detta i  P1-programmet Kaliber på söndag.  

Anders Holmberg
anders.holmberg@sr.se 

Jörgen Huitfeldt
jorgen.huitfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".