Rwanda går till val utan riktig försoning

I Rwanda avlutas på söndagen valkampanjen inför det första presidentvalet sedan folkmordet 1994. Valet hålls imorgon, måndag. Om en månad hålls även parlamentsval och regeringen vill nu visa att Rwanda är ett fullt ut demokratiskt land.
Den främsta oppositionskandidaten avbröt på lördagen valkampanjen i förtid sedan regeringen stoppat hans valmöten och konflikten visar att det är långt kvar till politisk stabilitet och försoning mellan folkgrupperna tutsier och hutuer. – Det är nog alldeles riktigt att man försöker sig på en försoning, men man kan inte säga att härmed är demokratin införd, säger Tomas Rideaus på Nordiska Afrikainstitutet. Presidenten vinner troligen Måndagens presidentval kommer troligtvis vinnas av den sittande statschefen Paul Kagame, legendarisk ledare för RPF, den tutsigerilla som lyckades få stopp på blodbadet 1994. Kagame är mycket populär och har lyckats få landet på fötter igen. Den ekonomiska tillväxten har legat på mellan fem och tio procent de senaste åren, skolor och bostäder som brändes ned under inbördeskriget har byggts upp och Rwanda har fått betydande stöd från omvärlden. Oppositionens kandidat Faustin Twagiramungu kritiserar dock Kagame för att ha återupprättat tutsiernas politiska och ekonomiska dominans av landet. Det är dessa uttalanden som fått myndigheterna att stoppa valmöten med hänvisning till att vallagen förbjuder argument med etniska referenser. Vissa ekonomiska framsteg För trots de ekonomiska framstegen är spänningen är fortsatt stark i Rwanda och en nervös tutsidominerad regering har i strävan efter nationell enighet ofta gått hårt fram och slagit ned på allt som kunnat tolkas som etniskt motiverad propaganda. – Det är en rädsla bland minoriteten för en upprepning av det som skedde och majoriteten är rädd för att uttrycka vad den känner, säger Tomas Rideaus. Det blir lite grand ”guilt by etnic association”. Någorlunda rättvis kampanj Internationella observatörer menar ändå att valkampanjen varit någorlunda rättvis trots att landets medier stöttar Kagame och trots oppositionens svårigheter att nå ut med sitt budskap. Valen ses som ett framsteg i den svåra balansgång Rwanda går i försöken att nå försoning och bygga en gemensam nation. Det var under 100 dagar på våren 1994 som runt 800 000 människor slaktades i det värsta och mest utstuderade folkmordet sedan andra världskriget. Efter folkmordet tillsattes en regering med både tutsier och hutuer och den nya författningen förbjuder all form av hets eller uppvigling på etniska grunder. Ingen försoningsprocess Men trots dekreten och påbuden och en enad nation har Rwanda inte gått igenom någon försoningsprocess på djupet, något som på sikt kan leda till nya konflikter, menar Tomas Rideaus. Han pekar på hur grannlandet Burundi, med samma etniska uppdelning och splittring, har valt en helt annan väg för att ena landet. – I Burundi, även om det kanske är värre där, med en rebellrörelse som ännu inte har lagt ner vapnen, så har där pågått en process man medvetet har hållit igång en dialog som faktiskt har fungerat. I Rwanda försöker man nu låtsas om som om problemen med hutuer och tutsier inte finns. Det tror jag är oklokt, säger Tomas Rideaus.
Johan Schmidt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".