Grundvattennivån rekordlåg i östra Sverige

Inte på 30 år har grundvattennivån varit så låg som nu i Stockholmsområdet, längs Upplands- och Norrlandskusten och i hela norra Norrland. Många hushåll som har egna brunnar har fått problem med att vattnet tagit slut eller att det kommit in saltvatten.
Brunnsborrare Ove Sjöman har bråda dagar. Han är just i dag, söndag, på uppdrag i Roslagen. – På den tomten där jag är nu finns det inget vatten i brunnen, säger han. Enligt ägaren är den 55 meter djup. Vi kanske måste borra en ny brunn åt honom. Hushåll med egna brunnar Just i de områden längs kusten där grundvattennivån nu är rekordlåg är det vanligt med hushåll som har egna brunnar. Det är områden där stugor blivit permanentbostäder. Ungefär en miljon svenskar bor i hushåll med egen brunn. Och för många har vattnet helt enkelt sinat särskilt om brunnarna är grunda. Och det är inte lätt att borra efter vatten just nu. – Trots att man i bland borrar djupt kommer det inte fram något vatten ändå, säger Ove Sjöman. Då får man trycka fram vatten. Hur djupt får du borra för att få fram vatten? – Man får nog borra ner till 100 meter. I bland ännu mera. Risk för saltvatteninträngning Längs kusten är det också risk för att saltvatten tränger in i brunnarna och det förstör dricksvattnet, säger Göran Risberg som är hydrogeolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning. – Om man får en sådan situation kan det ta ganska lång tid innan vattnet återhämtar sig igen, säger han. Får man in saltvatten ska men egentligen på en gång sluta att ta vatten så att det salta vattnet hinner sjukna ner igen. Det är den torra och varma sommaren i Norrland och längs kusten ner mot Stockholm som gjort att grundvattennivån är så låg. Det har helt enkelt inte bildats något nytt grundvatten. Detta efter en torr vår och en torr höst förra året. Regnig höst önskvärt Normalt sett fylls nivåerna på under hösten, men om det blir ytterligare en regnfattig höst kan problemen bli mycket stora i vinter för dem med egen brunn, säger Göran Risberg. Han hoppas nu på mycket höstregn och säger att det gäller att spara på det vatten man har. Ove Sjöman håller med om det. – Det skulle säkert gå bra om folk bara använde vattnet till hushållet, säger han. Det är när man vattnar i trädgården som det blir problem.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".