Bra sjukhusmiljö är läkande för patienterna

De höga sjukskrivningstalen inom sjukvården kan minska, om vi gör sjukhusmiljön bättre. Dessutom mår patienterna bättre. Det säger Alan Dilani, teknologie doktor och ordförande för Internationella nätverket för design och hälsa.
– Första mötet med sjukvården är miljön, säger Alan Dilani. Den ska ge en inbjudande känsla, man ska känna sig trygg och välkommen. När du kommer in ska det finnas en rogivande fontän, musik, en överskådlighet och en människa som säger ”Välkommen!”. Naturbilder en friskfaktor Det finns en rad studier som visar hur patienter påverkas av miljön. Puls, blodtryck och hjärtrytm sjunker om patienterna kan se naturen eller bilder av naturen, istället för kala sjukhusväggar. Konst som föreställer natur är bättre än andra bilder och levande musik är också en friskfaktor. De flesta av dagens sjukhus är inte stödjande för den läkande processen, enligt Alan Dilani. Istället är de vårdfabriker, där effektivitet och teknik sitter i högsätet på bekostnad av en läkande och lugnande miljö. Goda exempel i Skandinavien Runtom i världen byggs det nu sjukhus med utrymme för möten, eftertanke och samtal, barnsjukhus med speglar i golvnivå och stjärnhimlar i taket. Men det finns goda exempel också i Skandinavien, säger Alan Dilani. – Vi har mycket kunskap i Skandinavien och vi har många bra sjukhus också. Norrtälje sjukhus är det senaste exemplet, men också Sunderbyns sjukhus där miljön är mycket innovativ. Vi har också Rikshospitalet i Oslo. Dessa sjukhus är världsledande, säger han. Oroliga patienter blir lugnare Genom att framkalla trygghet och lugna ner oroliga patienter, kan positiva medicinska förändringar ske hos både patienter och personal. Det är ganska självklart, enligt Alan Dilani. Vi har 5 000 svar eller diagnoser som talar om varför vi blir sjuka. Men varför vi håller oss friska det kan vi inte svara på förrän nu.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".