Fp tar draghjälp av Finland i eurospurten

Folkpartiet presenterade på söndagseftermiddagen sitt spurtmanifest inför euroomröstningen. De sista veckorna tänker folkpartiet ta hjälp från Finland, säger partiledaren Lars Leijonborg.
– Vi tänker köra en hel del med Finland under den återstående tiden. För det är ett så effektivt sätt att stoppa skräckpropagandan, säger Lars Leijonborg. Ni räknar upp en rad siffror på hur bra det har gått för Finland. Men vad är det som säger att Sveriges skulle säga ja till euron för det? – Sverige och Finland har ju många gemensamma drag, till exempel vår industristuktur med skog och telekom och mycket annat i vår tradition stämmer överens, så jag tycker att Finland är ett bra argument. Ni skriver också att kronans värde har försämrats kraftigt. Till vilken kurs vill du knyta kronan? – Det ska vara den kurs som marknaden säger då det blir aktuellt. Jag tycker inte att det är en politisk fråga. Så det enda ni kan säga är att kronans värde har försämrats, men ni vet inte hur det kommer att gå? – Jag är övertygad om att euron på lång sikt kommer att bli en stabilare valuta än vad kronan har varit, säger Lars Leijonborg. Bygger på antaganden Mycket i folkpartiets spurtmanifest bygger på antaganden om hur det ska bli om Sverige säger ja till euron. Då blir det lättare att vara ledande inom EU när det gäller att göra mer av EU:s dokument öppna för allmänheten. Då blir det lättare att göra större insatser för Östersjöns miljö, att städa upp gamla atomsopor från Sovjettiden och att ge Sverige lägre priser. I allt detta ligger också hotet om utanförskapet. Ingen kommer att vinna på ett nej till euron, enligt spurtmanifestet, som avslutas med en varning om att ett Sverige som inte har inflytande över den ekonomiska utvecklingen riskerar att hamna i EU:s B-lag.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".