Även Göran Persson tar hjälp österifrån

Finlands nye statsminister Matti Vanhanen hjälpte på söndagen den svenske statsministern Göran Persson i kampanjen för att euron ska införas i Sverige. Det var på Skogs- och träfackens kongress i Folkets Hus i Stockholm som Göran Persson fick hjälp från Finland.
– Man ska aldrig överdriva enskildheter i en kampanj, men det är ju klart att ha finska representanter i Sverige, både statsminister och president som uttalar sig positivt om euron är värdefullt, sa Göran Persson bland annat. ”EU är ett fredsprojekt” Göran Persson har nu formulerat ett tal som han håller på olika platser där han driver sin ja-kampanj. Många liknelser är de samma. Han berättar t.ex. om EU som fredsprojekt och om förre förbundskanslern i Tyskland Helmut Kohl. När det gäller vice riksbankschef Villy Bergströms farhågor från lördagen i Ekot att ett införande av euron i Sverige skulle innebära försämringar i trygghetslagarna för anställning, tillbakavisar Göran Persson detta. – Vi i Sverige är helt fria att utveckla vår egen arbetsrättslagstiftning och vår egen sociala lagstiftning, säger han. Det kommer inte EU att lägga sig i på annat sätt än att se till att miniminivåerna höjs. När sedan andra vill gå därutöver är de ju fria att göra det naturligtvis. Dalat i popularitet Enligt en SIFO-mätning i Aftonbladet på söndagen har Göran Persson förlorat i popularitet. Förtroendet för honom har gått ner. Han vill inte utesluta att det har att göra med bråket inom regeringen om EMU-debatten. – Nej, jag kan inte utesluta att det finns ett sådant samband. Men det tänker jag inte ge mig in i någon diskussion nu utan det får vänta till efter folkomröstningen.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".