Skogsbränderna i Kanada sprider sig

De häftiga bränderna fortsätter i den kanadensiska delstaten British Colombia vid Stilla Havet. Trots massiva vattenbombningar från luften sprider sig elden och i staden Kelowna har nu hundratals hus brunnit ner och tiotusentals personer har evakuerats från sina hem.
Svenske Kjell Petersen fick i natt öppna sitt hem för vänner som fått se sitt hus försvinna i lågorna. – Folk är fantastiska. Vi har goda vänner som förlorade sitt hus i går så vi har både människor, hundar och katter här hemma, säger han. Man har öppnat skolor, ishockeyrinkar och kyrkor. Invånare i Kelowna evakueras Under lördagen evakuerades 35 000 människor från sina hem och myndigheterna gör nu upp planer på att evakuera samtliga 85 000 invånare i Kelowna. Staden ligger intill ett naturreservat och den torra sommaren och de höga tempreaturerna, som nu ligger kring 40 grader, har skapat idealiska förutsättningar för explosionsartade bränder i den fnösktorra skogen. – Jag har aldrig sett något liknande. Gnistor kan hoppa 500-600 meter, liksom eldbollar som går upp i luften. Vinden tar eldbollarna och skjuter iväg dem hundratals meter framför eldfronten. Hastigheten på eldens sprsidning är ungefår 100 till 150 meter i minuten, säger Kjell Petersen. Värre än vanligt Trots att västra Kanada ofta upplever sommarbränder har årets eldstormar varit värre än vad någon tidigare upplevt och Kjell Petersen hoppas att myndigheterna nu ändra de strikta reglerna om att man inte får röra naturreservaten. – Vi har ju skogsbränder och det är en del av livet här borta, men aldrig på det här sättet tidigare. Jag hoppas att man lär sig något av detta. Man kan inte låta bostadsområden breda ut sig in i skogsområdena.
Johan Schmdt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".