Stort ras för S i opinionsmätning

Uppdaterad 12:20
Allianspartierna har kommit ifatt oppositionen. Det visar Synovates aprilmätning som presenteras i Dagens Nyheter i dag. Socialdemokraterna har förlorat nästan en kvarts miljon väljare på en månad.

Det är synnerligen jämnt mellan blocken i den senaste opinionsmätningen som kommer från Synovate.

Enligt opinionsinstitutet som har intervjuat drygt 2 600 personer får de fyra allianspartierna 47,2 procent och leder över oppositionen som får 47,1 procent

Enligt Synovates mätning skulle Socialdemokraterna fortfarande vara det största partiet i Sverige med ett väljarstöd på 33,5 procent. Men Moderaterna ligger bara marginellt efter på 32,1 procent. 

Jämfört med Synovates senaste mätning har Socialdemokraterna tappat närmare en kvarts miljon väljare på en månad och ligger nu lägre än vad partiet fick i valet 2006. Nedgången är statistiskt säkerställd.

Enligt undersökningen som alltså presenteras i Dagens Nyheter i dag skall väljarförlusterna främst ha skett bland lågutbildade och kvinnor över 45 år.

Mätningen är gjord mellan den 7 och 22 april i år, efter turerna med Wanja Lundby-Wedin och pensionerna inom AMF. För tre veckor sedan väckte det stor uppmärksamhet när opinionsinstitutet Demoskop publicerade en mindre omfattande undersökning som även den visade ett ras för Socialdemokraterna.

Enligt den undersökningen skulle Moderaterna ha gått om Socialdemokraterna.

Synovates aprilmätning visar att det är Moderaterna inom alliansen som gör framsteg. Centerpartiet ligger stilla på 5,7 procent. Både Folkpartiet och Kristdemokraterna backar och KD skulle om det var val i dag hamna under riksdagsspärren och bara få stöd av 3,8 procent av väljarna.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".