Telia Sonera sänker förväntningarna, enligt vd Lars Nyberg. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Telia Sonera stabilt trots lågkonjunktur

Teleoperatören Telia Sonera gjorde ett resultat för första kvartalet på ungefär samma nivå som motsvarande kvartal förra året. Nu börjar också Teliasonera märka av de sämre tiderna.

Framtidsutsikterna skruvas ned något. Det kanske inte blir någon tillväxt alls den närmaste tiden, säger bolagets vd Lars Nyberg.

– Vi är ju ganska optimistiska. Även om vi trodde att vi skulle få någon tillväxt och nu säger att det ska bli nolltillväxt tycker jag inte att det är en sådan stor förändring. Vi säger att vi ska behålla vinstmarginalen. Det är det viktigaste. Vi ska försvara vårt pengaflöde.

Betyder det att de sämre tiderna, lågkonjunkturen och finanskrisen, har hunnit i kapp Telia Sonera nu?

– Det är inte ett dugg förvånade att även vi någon gång blir påverkade. Vi har ju tittat lite under hela hösten efter tecken och inte sett någonting. Nu i första kvartalet ser vi ju minskade nedgångar i de baltiska staterna. Jag är inte ett dugg förvånad och det kan ingen annan heller vara.

Du talar också om förändrat kundbeteende. Vad är det för någonting?

– Att man till exempel inte köper en ny telefon, utan kör med sin gamla telefon. Att man kanske ringer lite försiktigare, säger vd Lars Nyberg.

Sämre tider har drabbat Telia Sonera, men bolaget håller emot ganska bra. Omsättningen under senaste kvartalet var 27 miljarder kronor, något bättre än samma kvartal 2008.

Resultatet före skatt blev 6,4 miljarder kronor, vilket däremot är en liten försämring.

Inga nya personalnedskärningar är aktuella just nu, men bolaget signalerade att ytterligare kostnadsminskningar är nödvändiga.

I februari förra året lanserades ett stort besparingsprogram. Lars Nyberg är stolt över att det börjar ge resultat på flera håll inom företaget.

– Att vi för första gången på många, många, många kvartal faktiskt minskar våra kostnader i nettotal, det är jag väldigt stolt över, säger vd Lars Nyberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".