Koncernchef Leif Johansson vill styra Volvo genom krisen. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Nio miljarder i sparpaket ska rädda Volvo

I dag presenterade Volvo-koncernen en förlust på 5,8 miljarder kronor för årets tre första månader. Nu hoppas ledningen att ett sparpaket på nio miljarder kan vara räddningen.

Koncernchefen Leif Johansson berättade att det var det sämsta resultatet hittills under hans 13 år som Volvo-chef.

– Vi har ett väldigt besvärligt kvartal bakom oss och jag tror att vi har ett besvärligt kvartal framför oss också. Det som kan peka lite uppåt och vara någon form av vårtecken är att vi har ökad offertaktivitet i USA på tunga grävmaskiner och även tunga lastbilar, säger Volvos koncernchef Leif Johansson.

Kurvorna och siffrorna som Volvo-chefen Leif Johansson visade vid dagens presskonferens pekade i en del fall rakt nedåt.

Flera av bolagen inom koncernen har halverat sin försäljning på ett år. Ett exempel är Volvo Lastvagnar som har kunnat se sin försäljning minska med 71 procent bara i Europa.

Även bolagen för anläggningsmaskiner och båtmotorer gick särskilt dåligt under det första kvartalet i år.

Ledningen hoppas nu på att det stora neddragningspaketet på sammanlagt nio miljarder kronor ska hjälpa under det här året, med bland annat uppsägningar av personal.

Nedgången inom branschen har också märkts tydligt när det gäller antalet uppsagda Volvo-anställda. Under förra året och hittills i år har nästan 21 000 av de tidigare 100 000 anställda världen över fått besked att de sägs upp.

– Jag tror att det blir fler varsel men vi är i många delar av koncernen fortfarande på väldigt låga nivåer och vi måste anpassa oss till de här mycket lägre nivåerna, säger koncernchef Leif Johansson.

Hur ser du på din egen framtid med tanke på det här dåliga resultatet?

– Mitt jobb står till styrelsens förfogande varje minut, liksom aktieägaren förtroende och det gäller även under en sådan här period.

Så hur ser du på din egen ställning?

– Om du frågar mig så är jag gärna kvar och försöker ta oss igenom den här krisen.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".