Vill utreda om polissamarbetet ska utvidgas.

Beväpnad utländsk polis i Sverige utreds

Regeringen tillsätter i dag en utredning som öppnar för att utländsk beväpnad polis ska kunna arbeta i Sverige. ”Det skulle kunna innebära att utländsk polis under svenskt befäl skulle ha möjlighet att arbeta mer operativt som polis”, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

I dag får inte utländsk polis använda vapen eller våld på svensk mark. Det skulle bli fullt möjligt om regeringens utredare, och förstås så småningom regering och riksdag, tycker så.

Frågan ska utredas av ekobrottsmyndighetens chef Gudrun Antemar. Hon ska komma med förslag om vad utländsk polis ska få göra i Sverige och vilka länders polis som ska få arbeta här.

Det finns i dag redan ett sådant här polissamarbete mellan en rad av EU:s länder.

Utredningen ska också slå fast vilka regler som ska gälla för vapenanvändning.

Att låta utländsk polis arbeta i Sverige innebär att svensk myndighetsutövning lämnas över till annat lands myndighet.

Därför måste ett sådant här förslag godkännas av tre fjärdedelar av riksdagen. Regeringen behöver alltså Socialdemokraternas stöd och förre justitieministern Thomas Bodström har tidigare sagt att han är mot sådant här samarbete.

– Jag säger fortfarande nej, säger Thomas Bodström i dag till Ekot.

En som däremot är mer än nöjd med att utredningen ska tillsättas är rikskriminalchefen Therese Mattsson.

– Jag tycker att det är ett mycket intressant förslag och jag välkomnar det varmt, säger hon.

Vad ser du för risker med detta att utländsk polis ska kunna ha vapen i Sverige och kunna utöva våld i Sverige?

– Det gäller bara att ha klara regler om vad som gäller, vem som är chef, vem som för befäl och vem som är ansvarig i fall någonting går snett.

Går det att ha sådana klara regler i ett trängt, kanske kaotiskt, läge?

– Poliser över allt är ju välutbildade och vi har ju redan i dag regler för svensk polis. Det gäller bara att se till at de även gäller för de utländska poliser som ska jobba i Sverige, säger Therese Mattsson.

Rikskriminalchefen får ändå vänta ett tag innan det kan bli någon förändring. Utredningen ska vara klar sista december nästa år. Det betyder att förändringen kan genomföras tidigast 2011.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".