Sundsvall

Blodprov krävs för kommunanställning

Sundsvalls kommun kräver nu att alla som ska anställas i kommunen lämnar blodprov som visar om personen har alkoholproblem.

Förslaget ska se till att man kan undvika att anställa personer med missbruksproblem. Här står medborgarnas bästa före den personliga integriteten tycker Rolf Bergbom, personaldirektör i Sundsvalls Kommun.

– Vi vill inte anställa aktiva missbrukare, och då tycker jag att man får väga den enskildes integritet mot den integritet man kan se åt andra hållet: risken att utsätta kunder och medborgare för risken att möta en aktiv missbrukare i skolan eller i vården, säger Rolf Bergbom.

Den som söker jobb inom Sundsvalls kommun måste numera lämna både blodprov och urinprov.

Urinprovet ska visa om personen använder droger och blodprovet ger utslag om personen har en regelbunden och hög alkoholkonsumtion. Enligt Rolf Bergbom blir det allt vanligare att arbetsgivare kräver såna här tester.

Det är inte reglerat i svensk lag vad som gäller kring att drogtesta arbetssökande. Arbetsdomstolen har i olika domar sagt att det är tillåtet att drogtesta anställda om det finns betydande säkerhetsskäl.

Regeringen utreder just nu vad som ska gälla kring den personliga integriteten i arbetslivet. Utredaren Cathrine Lilja Hansson kommer i början av maj med förslag på lagstiftning kring bland annat just drogtester av arbetssökande och anställda.

I Sundsvall har de berörda fackliga organisationerna godkänt kommunens drogpolicy. Sonja Lindberg, sektionsordförande på Kommunal i Sundsvall, ser både för och nackdelar.

– Ser man drogpolicyn som att arbetsgivaren är inne och rotar i min fritid, då är det en nackdel. Men det finns en trygghet också i det här: åker jag med någon, eller arbetar jag med någon som går på droger på dagarna, hur skulle det vara? säger Sonja Lindberg, sektionsordförande Kommunal sektion 11 i Sundsvall. 

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".