Konststudenten Nikolaj Cyon utanför Kungliga Operan.

Stormig stämma för Swedbankledningen

I dag höll Swedbank bolagsstämma på Kungliga Operan i Stockholm och det blev en lång och turbulent tillställning. Innan stämman började hölls manifestationer utanför Operan.

Konststudenten Nikolaj Cyon gjorde en installation där han med en gravsten, jord, fyra gravlyktor och ett fång av vita rosor begravde nyliberalismen.

- Efter den totala kraschen på finansmarknaden, efter den totala kraschen på Swedbank, som på en avreglerad marknad har örsökt expandera så mycket som möjligt i Baltikum, visar det på att nyliberalismen har misslyckats, att den är död och bör begravas, säger han.

Väl inne i Operan sal var stämningen en annan. Stämman började med att ordförande Carl Eric Stålberg ensam på scenen höll ett femton minuter långt försvarstal.

- Jag är inte den som lämnar ett uppdrag eller ett företag när det börjar blåsa, sade Carl Eric Stålberg.

Carl Eric Stålberg är självkritisk

- Man skulle ha varit så begåvad och klok att man hade kunnat se in i framtiden, vilket är få människor förunnat, men det är klart att man önskar att vår investering i Ukraina framför allt inte var så feltajmad. Däremot tror vi mycket hårt på Baltikum, men de är inne i en besvärlig period just nu.

Aktieägarna på stämman valde att ge ordförande Stålberg förnyat förtroende, men halva styrelsen byttes ut. Nu sitter nye storägaren Folksams vd Anders Sundström med, bland andra.

Swedbank står nu inför stora problem, inte minst i Baltikum och i Ukraina

Många aktieägare var arga i dag och argast av dem alla var nog Thorwald Arvidsson.

- Mot goda råd har man engagerat sig så djupt i Baltikum. Man har alltså haft en imperialistisk målsättning, och den har misslyckats, säger Thorwald Arvidsson.

Hur tycker du att din kritik blev mottagen på stämman?

- Jag tycker att jag fick stor förståelse bland de små aktieägarna, men de stora hade ju redan bestämt sig i förväg. På dem biter ju ingenting.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Swedbanks nya styrelse

Carl Eric Stålberg, ordf (omvald)
Anders Igel (ny)
Pia Rudengren (ny)
Anders Sundström (ny)
Karl-Henrik Sundström (ny)
Ulrika Francke (omvald)
Berith Hägglund-Marcus (omvald)
Helle Kruse Nielsen (omvald)

Källa: TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".