Paulsen: ”LO-uppgörelsen som försvaret”

Marit Paulsen, folkpartiets ja-general, ser uppgörelsen mellan LO och regeringen som försvaret, när hon svarade på kritiken från centerpartiet om att folkpartiet applåderar uppgörelsen mellan socialdemokraterna och LO i P1-morgons EMU-utfrågning på måndagsmorgonen.
– Det är ett politiskt ansvar både för en regering, en opposition och ett parlament att ha alla möjligheter inom räckhåll, säger Marit Paulsen. Sverige har ett försvar också, även om vi inte avser att använda det. Utom om vi måste försvara oss? – Det är precis det att detta är ekonomisk försvarspolitik om något skulle hända, säger Marit Paulsen. Det här är försvarsåtgärder och sen har du den stora kanonen i slutändan, men man behöver ett antal mindre vapen också. Om LO skulle vilja att det används någon gång i halvåret, vad skulle du tycka om det? – Det tror jag inte ens att LO skulle vilja, säger Marit Paulsen. Även LO inser faktiskt att de är en del av Sverige. Marit Paulsen tror inte att uppgörelsen mellan socialdemokraterna och LO om hur svensk ekonomi ska hanteras vid djupa lågkonjunkturer, kommer att få så stor betydelse i verkligheten. Minskat inflytande på sikt I utfrågningen sa hon också att svenska EU-parlamentarikers och framförallt svenska ministrars möjlighet att påverka inom EU, kommer att minska vid ett nej till EMU. På frågan om vad som bör vara bilden på det svenska euromyntet svarade Marit Paulsen. – Tre kronor, säger Marit Paulsen. Inte kungen? – Nej, tre konor är faktiskt äldre än kungen, sa Marit Paulsen, folkpartiets ja-general, som frågades ut i P1-morgon på måndagsmorgonen av Anders Holmberg.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".