Fords resultat dåligt men bättre än väntat

Läget är fortfarande dåligt men bättre än väntat och det finns klara förhoppningar om att klara krisen. Så kan man sammanfatta Volvoägaren Fords resultat från första kvartalet i år som presenterades i dag.

Ford redovisar visserligen en förlust på motsvarande nästan 12 miljarder kronor för det första kvartalet i år, jämfört med en mycket större vinst under samma period förra året.

Men resultatet nu är i alla fall klart mycket bättre än det sista kvartalet förra året. Och det gör att företagets vd Alan Mulally trots allt är rätt positiv och vissa amerikanska analytiker gör nu bedömningen att Ford kanske kan vara vinstgivande igen redan före 2011, vilket är företagets officiella mål.

Fordförlusten är alltså inte så stor som marknaden hade räknat med. Man verkar enligt rapporten nu också ha fått bättre kontroll på kostnaderna, så att man har mer pengar på kontot att betala den löpande verksamheten med.

Tillgången på pengar har ju varit ett av den amerikanske bilindustrins stora problem under den pågående krisen, men Ford har ju till skillnad från GM och Chrysler hittills klarat sig utan statlig nödlån.

Och trots att efterfrågan på bilar under första kvartalet varit fortsatt svag, så spår Ford en viss ljusning i efterfrågan framöver. Därför ska man öka produktionen i USA med 25 procent under nästa kvartal, en nyhet som bidrog till att Fordaktien steg när New Yorkbörserna öppnade.

När det gäller Volvo Personvagnar, som ju Ford vill sälja, gör man också ett sämre resultat jämfört med första kvartalet förra året.

Förlusten nu för Volvo PV ligger på motsvarande drygt två miljarder kronor, vilket dock är en något mindre förlust än man gjorde sista kvartalet förra året.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".