Eventuellt stöd från SD het fråga inom C

På Centerpartiets riksstämma om två veckor kan frågan om Sverigedemokraternas inflytande bli en het fråga. Partistyrelsen har fastställt att Centerpartiet inte under några omständigheter kommer att regera med Sverigedemokraternas stöd. Men yttrandet tolkas olika inom partiet.

Partisekreterare Anders Flanking tolkar inte styrelsens yttrande som ett absolut nej. Det handlar bara om att Centerpartiet inte kommer att söka Sverigedemokraternas stöd, förklarar han.

– Med stöd menar vi att man inte bygger en regering på deras stöd. Man har dem inte i en regering och man förhandlar inte fram sitt stöd av ett sådant parti, säger Anders Flanking, partisekreterare i Centerpartiet.

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, kan de få en vågmästarroll. Då kan de påverka frågan om vem som ska bilda regering.

Samarbete med Sverigedemokraterna, säger alla riksdagspartierna nej till. Men kommer de att acceptera Sverigedemokraternas stöd, om det behövs för att kunna bilda regering direkt efter valet?

Man kan inte utesluta det, har flera ledande Allianspolitiker sagt, bland annat Kristdemokraternas Göran Hägglund.

Centerpartiet har nu en hård formulering från partistyrelsen: att partiet aldrig kommer att ingå i en regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna.

Men vad betyder egentligen ”stöd av Sverigedemokraterna”?

För Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking ska man inte räkna det som stöd, om Sverigedemokraterna röstar så att Alliansen får bilda regering. Det är inget stöd, eftersom det inte är Alliansen som ber om de rösterna, säger han.

– Då är det ett beslut som de har tagit utan att det har föregåtts av förhandlingar eller gjort några som helst överenskommelser. Det är ganska ointressant om det är på det sättet att de ändå inte har påverkat politiken, då har den rösten ingen politisk betydelse.

Ungdomsförbundets ordförande Magnus Andersson håller inte med partisekreteraren.

– Det är ju tyvärr ett ganska oklokt uttalande. Det är klart att när statsminister Fredrik Reinfeldt går fram och ber om stöd för att bilda en Alliansregering så måste han ju veta att han vinner den voteringen i riksdagen. Om då Alliansen har 48 procent i ett sådant hemskt läge, och Sverigedemokraterna mot förmodan skulle sitta i riksdagen, då måste man veta att man har stöd för sin politik. Då kräver jag att man inte tar stöd av Sverigedemokraterna.

Är det ställningstagandet även till priset av att det blir en annan regering än en Alliansregering?

– Det sitter ju faktiskt sju partier som är demokratiska i riksdagen och jag förutsätter att man kan lösa det för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande över svensk politik, säger Magnus Andersson, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".