Partisekreterare Per Schlingmann är inte lika tolerant som vissa av sina kommunala partivänner. Foto: Anders Wiklund /Scanpix.

Synen på SD varierar inom Moderaterna

Det är stor skillnad på hur många kommunala moderater ser på Sverigedemokraterna jämfört med partiledningen. Det visade sig på Moderaternas kommunala rikskonferens i Örebro i går.

– Om det är någonting som man kan säga om Sverigedemokraterna, bortsett från deras människosyn, så är det att det är ett helt ansvarslöst parti, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

– Till skillnad mot Per Schlingmann så tycker jag faktiskt inte att man kan generalisera och säga att Sverigedemokraterna är ett ansvarslöst parti, säger Tutti Johansson-Falk, kommunalråd i Landskrona.

I Landskrona fick Sverigedemokraterna 22 procent av rösterna i kommunalvalet och har tre representanter i varje kommunal nämnd. Landskronas moderata kommunalråd har sin syn på det politiska läget.

– Om jag har ett bra förslag så får vem som helst rösta på det. Jag skiljer i det läget inte på moderater, vänsterpartister och sverigedemokrater. Så har vi det i Landskrona.

Under seminariet blir det tydligt att ju mindre politiskt beroende en kommunalpolitiker är av Sverigedemokraterna desto hårdare blir omdömena.

Och allra hårdast var kommunalpolitikerna med egen invandrarbakgrund, som exempelvis Robert Gajos från Polen, nu gruppledare i Olofström.

– Jag förstår er. Ni har problem, ni måste ta beslut, viktiga beslut, det förstår jag. Men utgå ifrån detta: Jag förhandlar inte med ett främlingsfientligt parti.

Och partisekreterare Per Schlingmann som ska hålla ihop partilinjen i land och kommun håller med om att situationen inte är helt enkel.

– Det är en svår balansgång det här, att ta ansvar för sin kommun, men att göra det utan att göra sig beroende av eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men trots allt tycker han ändå inte att den moderata kommunalpolitiken på en del håll kan kallas för samarbete med Sverigedemokraterna.

– Samarbete handlar i grunden om att göra upp om politiken. Samarbete inom politiken handlar om kompromisser, att ge och ta. Det är så svensk politik är uppbyggd, med allianser och koalitioner. Här handlar det om att regera i minoritetsstyre och att aktivt och löpande söka stöd för det i fullmäktige. Det motsvarar ju egentligen en minoritetsregering, säger Per Schlingmann, Moderaternas partisekreterare.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".