Strider i Liberia trots fredsavtal

I Liberia fortsätter striderna mellan rebeller och regeringstrupper trots förra veckans fredsavtal. Försvarsministern anklagar rebellerna för att avancera mot regeringspositioner och samtidigt försöker amerikanska marinkårssoldater att avväpna båda sidors soldater på landsbygden runt huvudstaden Monrovia.
Derek Durban är en av de 100 amerikanska marinkårssoldaterna som har satts in i Liberia. I dag ska de oskadliggöra ammuntion och vapen som de och den västafrikanska fredsstyrkan samlat in från de stridande parterna. Granater oskadliggörs 33 beslagtagna granater oskadliggörs med en smäll. Långsamt försvinner vapnen från Monrovia och staden kontrolleras nu av de fredsbevarande trupperna. I resten av landet förekommer dock hela tiden nya strider. Försvarsministern anklagar den största rebellgruppen, lurd, för att försöka erövra staden Gbarnga. Ministern hävdar också att den andra rebellgruppen, Model, attackerar regeringstrupper i landets näststörsta stad, Buchanan. Regeringssoldater våldtar Mycket tyder dock på att regeringssoldaterna är minst lika dåliga på att hålla sig till ingågna avtal. Man behöver inte åka många kilometer utanför Monrovia för att se att fredsplanen bara respekteras så länge de utländska styrkorna finns på plats. Dagligen kommer förtvivlade bybor fram till Derek Durban och de andra marinkårssoldaterna och berättar att efter skymningen, så fort de utländska styrkorna är utom synhåll, kommer regeringssoldaterna till deras byar, utklädda till rebeller. – Enligt byborna så kommer regeringssoldaterna om kvällen utklädda till lurd-rebeller och de våldtar kvinnorna, hotar att döda människor och de leker sjuka lekar med dem. När de ser oss komma ger de sig av och när vi åker kommer de tillbaka, säger Derek Durban. Derek Durban säger att de inte kan vara överallt samtidigt och att de bara är där som rådgivare till den västafrikanska fredsstyrkan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".