För få människor har tillgång till enkla mediciner som förhindrar malaria. Foto: John-Michael Maas/Scanpix.
Internationella malariadagen

Ett barn dör var 30:e sekund i malaria

Idag är det internationella malariadagen. Sjukdomen, som skördar en miljon liv varje år, har fått relativt mycket uppmärksamhet på senare tid. Trots detta krävs större insatser för att kunna bekämpa malaria.

– Var trettionde sekund dör ett barn i malaria, nio av dessa dör i Afrika söder om Sahara. Man kan göra något åt detta, så i princip vartenda dödsfall är onödigt, säger Johan Mast, landsansvarig på Läkare Utan Gränser i Sierra Leone.

Varje år dör en miljon människor av malaria och FN beräknar att närmare en halv miljard bär på sjukdomen som drabbar fattiga i Asien och Afrika, framförallt i de södra delarna.

Förebyggande åtgärder, så som myggnät och spray har funnits länge. Dessutom finns det diagnostiseringsmetoder och mediciner. Nyligen påbörjade forskare den sista omgången av tester på vad som skulle kunna bli det första vaccinet mot malaria. Men problemet är att nät, spray och läkemedel inte når de fattiga.

– Har man väl fått malaria så finns i dag väldigt effektiv behandling, bland annat olika kombinationer av medicin som ges i ungefär tre dagar. Därefter är man helt frisk. Problemet är att för få har tillgång till dessa behandlingar, säger Johan Mast.

Malariamyggan som en gång fanns i Sverige går att utrota. I dag är 108 länder fria från malaria. På senare tid har malariaproblemet trängt sig in på den internationella dagordningen.

Flera projekt har startats för att bekämpa sjukdomen, som till exempel genom Världsbankens program, den förre amerikanske presidenten George W Bush malaria initiativ och Bill Gates fond.

FN har satt upp det ambitiösa målet att nästan ingen ska dö av sjukdomen år 2015. Nyligen sade chefen för den globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria att allt fler länder lyckas bli fria från malaria.

Sarah Sidibé
utrikes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".