Mer flexibla lösningar på yrkesprogrammen föreslås. Foto: Alexander von Sydow/Scanpix.

Teori ska kunna väljas bort på gymnasiet

Elever som går yrkesutbildningar ska kunna välja att antingen läsa mycket teoretiska ämnen, eller mindre teori och få en garanti att läsa in det som behövs på Komvux senare i livet. Det kommer att stå i lagförslaget till ny gymnasieskola som kommer inom kort.

– I det nya gymnasiet så kommer de elever som väljer yrkesutbildning att kunna välja om de vill läsa in högskolebehörighet i utbildningen eller att fokusera på själva yrkesämnena. Om de som väljer en renodlad yrkesexamen och vill komplettera upp till högskolebehörighet senare i livet så är det rimligt att den rättigheten finns, och det ska skrivas in i skollagen, säger Jan Björklund, utbildningsminister.

Är det en garanti?

– Ja, det är det.

I dag måste alla elever som går på ett nationellt gymnasieprogram läsa 750 poäng så kallade kärnämnen. De är obligatoriska för alla elever, oavsett om eleverna ska studera vidare på universitet och högskolor eller om de går ett yrkesprogram för att bli byggnadsarbetare, elektriker eller arbeta inom vården.

Modellen har fått hård kritik från många håll, eftersom massor av elever hoppar av, var fjärde elev fullföljer aldrig gymnasiet.

Enligt borgerliga politiker är det främsta skälet till avhoppen för många svåra teoretiska ämnen.

Enligt regeringens förslag till ny gymnasieskola, ska eleverna alltså själva få välja om de vill läsa mycket eller lite teori på yrkesprogrammen.

Antingen använder de timmarna på sitt individuella val till att läsa all teori och få högskolebehörighet på en gång.

Eller så läser de mer om sina yrkesämnen och mindre teori, men garanteras en plats på Komvux om de senare vill börja på högskolan.

Idén är att reformen ska börja gälla elever som börjar gymnasiet hösten 2011.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har varit mycket kritiska till att alla gymnasieelever inte ska behöva läsa all teori, som de kallar medborgarkunskap. Och det är inte säkert att de låter reformen träda i kraft om de vinner valet.

– Jag beklagar det, men det betyder att stora delar av skolpolitiken kommer att bli en viktig valfråga 2010. Det hade varit bättre på sätt och vis om vi hade blivit överens, men å andra sidan är det inget fel i en demokrati att väljarna får avgörande över viktiga frågor, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".